کد bk-727  
نوع کاغذی  
عنوان روش کوتاه نویسی برایل فارسی (خط نابینایی)  
نویسنده محمدحسین وجدانی  
ناشر سازمان بهزیستی کشور، معاونت طرح و برنامه (تهران)  
سال انتشار 1364شمسی  
نوبت چاپ 1  
تعداد جلد 1  
تعداد صفحه 150  
زبان فارسی  
قطع وزیری  
کد دیویی 400  
چکیده محمدحسن وجدانی در زمینه امور فرهنگی و علمی نابینایان در دهه شصت و هفتاد فعالیت گسترده داشت. خط بریل به صورت نقطه‌های برجسته روی کاغذ ضخیم شکل می‌پذیرد. حروف به صورت مجزا از هم و در کنار هم قرار می‌گیرند تا یک کلمه درست شود. بین نقطه‌های یک حروف و بین حروف و بین کلمات فضای خالی بسیار است. از این‌رو کلمات فضای زیادی را اشغال می‌کنند. از طرف دیگر کاغذ کتب بریل ضخیم است. لذا حمل و نقل کتب بریل به ویژه برای کودکان مشکل و سنگین است. از طرف دیگر چون حجم کتاب زیاد است، مطالعه آن هم دشوار است. سر انگشتان در اثر مطالعه طولانی خسته شود.
از این‌رو در همه فرهنگ‌ها و کشورها به فکر افتادند، خط بریل را کوتاه کنند تا فضای کمتری بگیرد و تا انرژی و مواد اولیه کمتر بخواهد و حمل و نقل آن آسان شود.
در زبان فارسی کتاب حاضر اولین اقدام آکادمیک در زمینه کوتاه کردن علائم و حروف بریل است. این کتاب با مشخصات زیر منتشر شده است:
روش کوتاه‌نویسی برایل فارسی، محمدحسین وجدانی با همکاری جمعی دیگر، تهران، سازمان بهزیستی، 1364، 150ص.
مدیریت پروژه بر عهده محمدحسن وجدانی سرپرست مرکز مشاوره دانشجویان نابینا دانشگاه اصفهان و دبیر در موسسه ابابصیر بود. او با کمک علی‌اکبر جمالی، محمود رضایی، عبدالله غفاری و همکاری فاطمه محی‌الدینی، حسین فراهانی، گورکن قدیمی، یدالله قربعلی و مراد قره‌قلی این کتاب را به انجام رسانده است.
پس از پیشگفتار، مقاله‌ای درباره تاریخ خط بریل در ایران آورده است. سپس سی درس آمده است. در هر درس جنبه‌ای از خط بریل کوتاه‌سازی شده، توضیحات مکفی داده شده، نمونه‌هایی آورده و در آخر تمرین داده است. برای نمونه درس اول درباره کوتاه‌سازی حروف الفبای فارسی در خط بریل است؛ درس دوم علامات فتحه، کسره، سکون با علائم بریل کوتاه بریل معرفی شده است.

لازم به ذکر است این کتاب در سال 1366 توسط معاونت طرح و برنامه، دفتر آموزش و پژوهش در سازمان بهزیستی تجدید چاپ شد.  
تاریخ ثبت در بانک 7 اسفند 1394  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر
 
تصویر