کد bk-22469  
نوع کاغذی  
عنوان فریاد خاموش  
عنوان دوم مجموعه اشعار  
نویسنده مریم آقانوری  
ناشر انتشارات توانمندان و دفتر فرهنگ معلولین  
محل نشر قم  
سال انتشار 1397شمسی  
نوبت چاپ 1  
تعداد جلد 1  
تعداد صفحه 136  
زبان فارسی  
قطع رقعی  
موضوعات شعر فارسی– قرن 14  
شابک 978-622-6216-02-9  
چکیده پیشگفتار
اولین شاعر پارسی‌گو و پارسی‌سرا که شهرت جهانی یافت و دارای معلولیت بود، رودکی است. او را پدر شعر فارسی، احیا کننده ادبیات و فرهنگ اصیل ایرانی دانسته‌اند. پس از او معلولین بسیار راه او را پیمودند و با سرودن اشعار، مکنونات و باورهای درونی خود را با آرایه‌های زیبا بیان کرد‌ه‌اند؛ علاوه بر آن با تخلیه آلام و فشارهای درونی خود به آرامش و اطمینان رسیده‌اند؛ مهم‌تر اینکه توانمندی‌های هنری خود را به همگان معرفی کرده‌اند. از این‌رو شعر همیشه و در همه ملت‌ها یک مشغله مهم و موثر برای اقشار مختلف، به ویژه معلولان بوده است.
نکته‌ای که مغفول واقع شده این است که شعرها و مجموعه اشعار نابینایان، ناشنوایان، افراد دارای آسیب‌های جسمی و حرکتی یا ذهنی، منبع خوبی برای شناخت شخصیت، روحیات و حتی پی بردن به وضع اجتماعی و نگاه مردم نسبت به معلولان است. از این‌رو انتشار این اشعار منبع سودمندی برای پژوهشگران، مورخان و جامعه شناسان است.
متأسفانه اطلاعات شاعران دارای معلولیت و اشعار آنان در ایران جمع‌آوری نشده، نیز حمایت مادی و معنوی از آنان نشده است. دفتر فرهنگ معلولین و انتشارات توانمندان درصدد است مجموعه اشعار افراد دارای معلولیت را جمع‌آوری و منتشر کند. تاکنون چندین مجموعه شعر به دستمان رسیده و دو مجموعه یعنی اشعار مرحوم سید محمدکاظم مجاب و اشعار خانم اقدس کاظمی را منتشر کرده‌ایم. امیدواریم در پایان سال 1397 مراسمی با حضور شاعران عضو جامعه معلولان جهت رونمایی از آثار و معرفی کارهایشان داشته باشیم.
شعر ویژه معلولیت به عنوان یک گونه مهم شعر در ادبیات فارسی قابل توجه است؛ همانطور که در فرهنگ‌های دیگر هم، آثار شعری معلولان درخشش داشته است. با این تفاوت که این گونه شعر در ایران مغفول شده است. از این‌رو بر همگان فرض است در ارتقاء این میراث ادبی تلاش نمایند.
سراینده این مجموعه، خانم بزرگوار و متخلق به سجایای اخلاقی است که کمتر شناخته شده است. زیرا دوست ندارد مطرح و مشهور شود و همواره از حضور در مجامع پرهیز کرده است. اما خانم معتمدی مدیر جامعه معلولان اصفهان زحمت کشیدند و از ایشان خواهش نمودند که اقدامی برای چاپ اشعارش داشته باشد. خانم مریم آقانوری که دارای معلولیت جسمی ـ حرکتی است هم پذیرفت و دفتر اشعار خود را برای انتشارات توانمندان ارسال کرد. با دیدن و مطالعه این اشعار متوجه شدیم، شعر سرایی خانم آقانوری گوهر پنهانی بوده که تاکنون کشف نشده و در معرض نگاه دیگران قرار نگرفته است. با اینکه شعر مثل هنرهای دیگر به تمرین و ممارست، به بیان و سرایش در جمع و شنیدن نکته‌ها و نقدها یا تحسین‌های جمع نیاز دارد. چه خوب است تشکل‌های معلولان یا نهادهای دولتی متصدی امور معلولان در شهرهای مختلف، جلسات شعرخوانی تشکیل دهند تا استعدادهایی مثل خانم آقانوری در خفا نماند و زودتر شکوفا شود.
مجدداً از شاعر و نویسنده محترم خانم مریم آقانوری تشکر می‌نماییم که مجموعه اشعار پراحساس، پر سوز و گداز و بسیار دلنشین خود را برای استفاده همگان در اختیار ما قرار دادند و امیدواریم در آینده شاهد مجموعه اشعار جدید ایشان باشیم.
(محمد نوری، مدیر عامل دفتر فرهنگ معلولین)

طلیعه
«به نام او که آفرینش از اوست»
سر دفتر شعرم بشود ربّ کریم
بخشنده و غفّار و خطا پوشِ رحیم
تنهایم و رو سوی تو دارم هر دم
دستان تُهی بر طلبت آوردم
خودم را شاعر نمی‌دانم، زیرا هنوز راهی طولانی در پیش دارم؛ ولی می‌توانم مدعی باشم دفترم، دل نوشته‌هایی است با آرایه‌هایی از جنس معنا برای یافتن وصال حق.
شاعر نیَم و شعر ندانم که چه باشد
این حرف دل است شعر چه باشد چه نباشد
از این‌رو می‌سرایم و می‌نویسم، حرف‌هایی از دل، حرف‌هایی که حرف به حرفش فریادی از قصه غصه و غم است. از جنس درد، عشق و تنهایی است.
آری می‌نویسم حرف‌های دلم را که فریادی است از درون؛ فریادی بلند اما خاموش، باشد که اگر شنیده نشد فریاد خاموشم، خوانده شود این بار به نام:
«فریاد خاموش»
این اثر را با افتخار تقدیم می‌کنم به محضر مولایم آقا امام زمان(عج)؛ امید که دعای خیر حضرت در این مسیر پر پیچ و خم و سنگلاخی، ان ‌شاء الله یاری‌گر و راهنما باشد؛ نیز در عصر ظهور، افتخار همراهی داشته باشم.
(مریم آقانوری، تیرماه 1397)  
تاریخ ثبت در بانک 22 آبان 1397  
فایل پیوست
تصویر