کد wb-5962  
عنوان موسسه نگه داری و توانبخشی کودکان معلول ذهنی و جسمی نرجس شیراز  
نشانی وب سایت http://shiraznarjes.ir  
زبان فارسی  
سال شروع فعالیت 1374شمسی  
تلفن دفتر مرکزی 8231235- 8424455  
آدرس دفتر مرکزی شیراز، بلوار امیرکبیر، شهرک والفجر، بلوار والفجر جنوبی  
معرفی اجمالی از جمله مراکز نمونه و ممتاز کشوری در امر نگهداری و توان بخشی کودکان معلول ذهنی و جسمی، موسسه خیریه مردمی نرجس شیراز است. این موسسه با بیش از 18 سال سابقه فعالیت در شهر شیراز بخش عظیمی از معضلات جامعه را بر دوش می کشد. برنامه ریزی منسجم، ارتباط صحیح با خیرین و مردم، کادری متعهد و دلسوز، صداقت و شفافیت درکار نتیجه مدیریت کارآمد و عملگرایی است که ریشه در تجربه ی 25 ساله ی مدیریتی در حوزه ی بهزیستی دارد.
هدایت بهاءالدینی رییس سابق اداره بهزیستی شهرستان های سپیدان و شیراز امروز با عشق و ایثار مشغول خدمت به این جمع آسمانی است. مدیرعامل موسسه نرجس شیراز با بنیاد گذاشتن این خیریه به خانواده های معلولین آرامش را هدیه کرده است.
به همین بهانه پای گفتگوی مدیرعامل موسسه خیریه نرجس شیراز نشستیم.




از موسسه خیریه نرجس و چگونگی شکل گیری آن بگویید؟‌

با توجه به سال ها خدمت و فعالیت در سازمان بهزیستی و بررسی وضعیت خانواده های تحت پوشش به خصوص معلولین، خدمات ارایه شده به این قشر از جامعه بعضاً موجب ناراحتی و دلسردی از سیستم و وضعیت موجود شده بود. همیشه به دنبال راهی بودم تا خدمتی در خور و شان معلولین ارایه شود. تا این که با اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی و اصلاح بعضی از قوانین و مقررات، شرایط واگذاری برخی از امور به بخش خصوصی، تعاونی و به طور کلی مردم فراهم شد. این حرکت روزنه امیدی شد تا بعد از اعلام و ابلاغ بخش نامه از سوی سازمان بهزیستی مبنی بر واگذاری مراکز نگهداری معلولین به بخش خصوصی و مردم به این فکر افتادیم که چنین مرکزی را راه اندازی کنیم.
آغاز فعالیت رسمی موسسه در چه تاریخی بود؟‌

در آغاز کار با چند تن از دوستان مشورت کرده و با مساعدت مدیرکل وقت سازمان بهزیستی استان فارس نسبت به اخذ مجوز، تهیه اساس نامه اقدام و در سال 1374 آن را ثبت کردیم و کار شروع شد.
جا دارد همین جا از مساعدت ها و همکاری های جناب آقای دکتر انقیاد و خانم امید بخش تشکر ویژه کنم .

با چه هدفی این مرکز نگهداری و توان بخشی را راه اندازی کردید؟‌

همان گونه که اشاره شد با توجه به شاغل بودن در سازمان بهزیستی و آشنایی کامل با معلولین، خانواده های آنان و مشکلات موجود تصمیم گرفتیم در زمینه ی نگهداری و توان بخشی معلولین ذهنی و جسمی فعالیت کنیم و با اهداف زیر این خدمت رسانی را آغاز کردیم.
1- تکریم مقام انسانی معلولین 2- حفظ کیان خانواه ها 3- جلوگیری از معضلات اجتماعی

از کجا شروع کردید و در ابتدا با چه مشکلاتی روبرو بودید؟‌

در ابتدا برای راه اندازی این موسسه به یک مکان نیاز داشتیم که با مساعدت مدیرکل وقت بهزیستی مکانی در مجتمع توان بخشی نرجس خاتون واقع در چهارراه هوابرد به صورت موقت در اختیار این موسسه قرار گرفت، بعد از گذشت مدتی کوتاه سکونت، در این محل، ساختمانی در کوی خلبانان واقع در معالی آباد اجاره کردیم که چند سالی را هم در آن مکان گذراندیم.
با پی گیری های انجام شده، با همت و همکاری فرماندار وقت شیراز آقای عرفان منش و شهردار وقت آقای رجبی و شورای شهر قطعه زمینی به متراژ 5000 متر در شهرک والفجر آماده ساخت و ساز گردید که با لطف خداوند و همکاری و مساعدت مردم نیک اندیش شهرمان شیراز در سال 1380 بخش نگهداری مجموعه با ظرفیت 40 کودک آماده گردید. خدا را شاکریم امروز با خرید قطعاتی زمین در همجواری این مرکز و ساخت و سازهای بیشتر با عرصه ای حدود 5500 متر و زیربنایی در حدود 6250 متر و ظرفیتی حدود 300 نفر آماده ارایه خدمت به معلولین هستیم.
شایان ذکر است این موسسه در حال حاضر 300 خانواده نیازمند با جمعیت حدود 1500 نفر را نیز تحت حمایت خود دارد.

وجود یک معلول در خانواده چه مسایلی و معضلاتی را در پی دارد؟‌

حضور یک یا دو معلول در خانواده معضلات زیادی را در پی خواهد داشت که از آن جمله می توان به مساله بهداشت روح و روان خانواده، متارکه زوجین به علت مشکلات روحی و روانی، انزوا طلبی سایر اعضای خانواده در بین فامیل و اجتماع،‌ترک تحصیل، ناسازگاری و عدم ازدواج موفق دیگر فرزندان سالم خانواده و همچنین به مخاطره افتادن اقتصاد خانواده اشاره کرد.



چرا موسسه نرجس یک خیریه مردمی شد؟

از آن جا که اعتقاد قلبی حقیر این است که باید همیشه به منبع اصلی وصل شد و از آن جایی که بعد از خداوند می توانیم به بندگان و انسان های شایسته و در یک جمله به مردم متکی باشیم که منبعی بی پایان از کرم و عاطفه اند و همچنین اعتقاد داشتیم که وقتی کار به خود مردم واگذار شود مردم قادر خواهند بود که حماسه بسازند و موفقیت ها خلق کنند، این خیریه را به صورت مردمی شکل دادیم.
در بخش دولتی به دلیل محدودیت و ضوابط دست و پا گیر، نگرش ها و سلایق مختلف اصولاً در رسیدن به اهداف توفیق کمتر است و این شرایط خود علت دیگری شد تا این مرکز را به صوت هیات امنایی و خیریه راه اندازی کردیم تا با همت مردم خدماتی در شان معلولین ارایه گردد.

ساختار تشکیلاتی موسسه چگونه تعریف شده است؟‌

برابر اساس نامه تنظیمی، موسسه دارای یک مجمع عمومی یا هیات امنا است که از طریق همین هیات، هیات مدیره انتخاب می شود و از طریق هیات مدیره، مدیرعامل را انتخاب می کند که درواقع مسئولیت کلیه کارهای اجرایی و روزمره به عهده مدیرعامل می باشد.

هم اکنون چه تعداد پرسنل در این موسسه مشغول به کارند و از چند کودک معلول نگهداری می شوند؟

با لطف خداوند در ابتدای کار با توجه به تجربه و تحصیلات مدیریتی. نسبت به تهیه چارت تشکیلات اداری موسسه بر اساس نیازهای موجود که در سایت موسسه نیز به آن اشاره و نمودار آن ترسیم گردیده است، اقدام کردیم و هم اکنون با دویست و دوازده نفر معلول و یکصدو چهل پرسنل در سه شیفت کاری مشغول ارایه خدمت هستیم.

چه عواملی باعث شده است موسسه نرجس به جایگاه فعلی و ممتازش برسد؟

از مهم ترین عوامل موفقیت موسسه را مردمی بودن آن می دانم که پشتوانه مردمی باعث شده است که کلیه کارکنان موسسه به صورت شفاف کار کنند و با مردم که حامیان واقعی مجموعه اند مسایل و مشکلات را صادقانه مطرح کنند. از عوامل دیگر می توان به فضای صفا و صمیمیت ایجاد شده بین کارکنان اشاره کرد. همچنین تلاش کرده ایم از نظرات کارشناسی و آخرین دستاوردهای علمی در راستای خدمت به معلولین بهره بگیریم. در پیوند با مراکز دانشگاهی از جمله دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه پیام نور و دانشکده های پیراپزشکی و توان بخشی آخرین دستاوردهای علمی را به صورت مستمر در اختیار معلولین بگذاریم.

از جمله برنامه های فرهنگی موسسه، همایش خیرین در ماه مبارک رمضان است، این مراسم با چه هدفی انجام می شود؟‌

از آن جایی که بقای این مرکز و ادامه فعالیت آن بستگی به حضور مردم دارد، تلاش شده است این همایش هر ساله در ماه مبارک رمضان و با حضور خیرین و نیک اندیشان برگزار شود، هدف از این گردهمایی ارایه گزارش عملکرد موسسه، بازدید مجدد خیرین از پیشرفت های صورت گرفته، تبادل نظر پیرامون پیشبرد اهداف و خدمات هرچه بهتر به معلولین می باشد.

شفاف سازی و گفتن واقعیت ها در این همایش چه تاثیراتی در رویکرد خیرین دارد؟

اعتقاد قلبی ما این است که اگر مردم نتیجه کار و در واقع نتیجه ی حمایت های خود را ببینند موجب جلب اعتماد خیرین می شود که برای ما سرمایه بزرگی است. اعتماد خیرین به موسسه باعث می شود در جهت رفع نیازها و مشکلات آن حمایت های خود را بیشتر و بیشتر کنند.

خاطرات تلخ و شیرینی از روزها و سال های گذشته برایمان نقل کنید.

هرروز که در این موسسه کار شروع می شود لحظه ی ثبت خاطره ها هم کلید می خورد. خاطراتی از جنس عاطفه ها، عشق ها، احساسات، عواطف و انسانیت. خاطراتی که انسان ها را بر بال فرشتگان آسمانی تا خدا می برد. خاطراتی است که برای خودمان بسیار سازنده است و اشاره کردن به خاطره ای خاص بسیار دشوار و سخت است. به عنوان مدیرعامل بعضاً چند روزی را به علت کمبود بودجه و مشکلات مالی تحت فشار روحی بودم که چگونه باید حقوق کارکنان زحمت کش موسسه را که زینب گونه به معلولان خدمت می کنند پرداخت کنم. ولی هیچ گاه امیدم به خالق رزاق قطع نشده است و معتقدم که او روزی دهنده و تامین کننده معیشت بندگانی است که مایه عبرت ابنای بشر گردیدند،
و زیباترین لحظه ها هم این است که بعد از تحمل فشارهای روحی، مشکل توسط فرستاده ای از طرف خداوند که ما آن را در چهره و قالب نیک اندیش می بینیم حل می کرد.

از جمله اقدامات اساسی انجام شده در موسسه نرجس، ساخت درمانگاه تخصصی معلولین است.
این حرکت با چه هدفی آغاز شد؟‌

از آن جایی که در طول عمر موسسه کراراً با مشکلات مالی و تامین منابع رو به رو می شدیم و چه روزهایی که چشم به درب ورودی خیریه داشتیم تا نیک اندیشی وارد شود و مشکلات ما را حل کند. به این نتیجه رسیدیم با توجه به وضعیت اقتصادی در زمان های گوناگون و نگرانی نسبت به آینده موسسه، باید به دنبال درآمدی ثابت و پایدار جهت تامین نیازهای روزمره توان خواهان بستری می رفتیم. تلاش کردیم راه کاری پیدا شود که با اهداف سازمانی موسسه سازگاری داشته باشد که از جهت دیگر منشا خدمات به دیگر اعضای جامعه شود و در مجموع بخشی ازنیازهای مالی موسسه را تامین کند.
با توجه به داشتن تجربه و کادر مجرب پیراپزشکی، توان بخشی و پزشکان متعهد و همکار فکر راه اندازی درمانگاه در مدخل ورودی موسسه افتادیم که ارایه طرح آن به سازمان های ذی ربط و توافق با آنان، جلب حمایت های مرد می و الطاف خداوندی امروز درمانگاهی در 6 طبقه بازیربنای 1885 مترمربع آماده ارایه خدمت به عموم مردم به خصوص معلولین می باشد.

چه توصیه یا درخواستی از نیکوکاران شهر شیراز دارید؟

با گذشت قریب به 18 سال از فعالیت موسسه نرجس و کسب تجربه از حضور نیک اندیشان شهرمان توصیه ی خاصی به آن ها ندارم، زیرا که مردم و شهروندان فهیم، خیر نیک اندیش هستند و در تمامی مراحل کودکان این سرا را تنها نگذاشتند. اما مطلبی که باید عنوان کنم این است که جهت رسیدن به اهداف متعالی و خدمات مطلوب نیاز به مساعدت و کمک های مستمر عموم هم وطنان به خصوص شهروندان استان فارس هستیم. زیرا که تعداد زیادی از معلولین متقاضی نگهداری در این مرکز پشت نوبت هستند که به دلیل محدودیت فضا قادر به پذیرش آن ها نیستیم. از همین جا از عموم نیک اندیشان درخواست می شود جهت رفع این مشکل ما رار یاری فرمایند تا نسبت به به توسعه ی مرکز و فضای نگهداری مشکل سایر معلولین حل شود. در پایان از کمک های خداپسندانه تمامی نیکوکاران تقدیر و تشکر می کنم. و در یک کلام اجرکم عندالله
**

این موسسه باهدف انجام وظایف الهی و انسانی که هر یک از ما موظف به اجابت آن هستیم در تیرماه 1374 تاسیس و به شماره 286 ثبت گردید



اهداف موسسه



هدف از تاسیس این خیریه ,نگهداری و توان بخشی معلولین ذهنی , جسمی به منظور حفظ و صیانت از کیان خانواده آنان می باشد. بدیهی است خانواده های این معلولین غالبا نیز از اقشار کم درآمد بوده و به تبع داشتن یک یاچند عضو معلول دست به گریبان مشکلات بسیار سخت و طاقت فرسا می باشند تا جایی که ضایعات تبعی افراد مذکور گاه منجر به مخاطره افتادن کانون خانواده های آنان گردیده است.




این خیریه کاملاً مردمی و اساساً با کمک همه نیکوکاران بخصوص هموطنان نوع دوست اداره می شود. هم اکنون حدود 250 نفر معلول ذهنی وجسمی در این مرکز نگهداری می شوند وبصورت شبانه روزی ازانها مراقبت به عمل می آید. نیاز های غذایی، بهداشتی ، پزشکی ، توان بخشی ،روان شناسی و روان پزشکی همه روزه برای آنها به بهترین نوع ممکن با همت خیرین سبز اندیش ، فراهم گردیده است.









علاوه بر موارد فوق در حال حاضر سیصدخانوار با جمعیت حدود 1400نفر اعم از خانواده های معلولین ، بی سرپرستان ، ایتام و... تحت حمایت مادی و معنوی موسسه بوده و از کمک های ماهیانه موسسه بهره مند می شوند.






در حال حاضر به همت شما نیک اندیشان به این قشر محروم خدماتی از قبیل روان پزشکی , روان شناسی , دندان پزشکی, فیزیوتراپی , کاردرمانی ، گفتار درمانی

, مشاوره و خدمات(پزشک عمومی , تزریقات و پانسمان ) در درمانگاه تخصصی نرجس ارایه می گردد.




برادر و خواهر هموطن،آیا تا کنون به سلامت جسم و روح خود و خانواده ات که موهبتی الهی است اندیشیده ای؟


آیا می دانید که وجود یک فرد معلول ذهنی در خانواده این کانون آرامش و آسایش را با چه معضلات و مشکلات و طوفان های سهمگین مواجه می سازد؟

اینان نمونه هایی از خلقت خداوندگارند که هر صاحبدلی را به نعم خدادادی خویش به تسبیح وا می دارد.

بیان قصه کودکان نرجس بهانه ای است که امیدوارباشیم شما را در آستانه این درگاه پرفیض و سرشار از محبت زیارت کنیم.

 
تاریخ ثبت در بانک 25 خرداد 1395