کد pr-9427  
نام محسن  
نام خانوادگی غلامی  
وضعیت جسمی کم بینا  
نوع فعالیت علمی-فرهنگی  
زبان فارسی  
تحصیلات دانشجوی رشته حقوق  
مهارت کسب رتبه 19 در کنکور سراسری و پذیرفته شدن در دانشگاه شیراز رشته حقوق  
کشور ایران  
استان مشهد  
متن زندگی نامه در دنیای تاریک و بی فروغم، صداها را آرزو می کنم، آواهایی که به دنیایم رنگ دهند تا زیبایی جهان را با همه مخلوقاتش لمس کنم، اکنون دست نیاز دراز کرده ام به سمت کسانی که به دنیای یکنواختم تنوع بخشند.
این بخشی از صحبتهای ˈمحسن غلامیˈ یکی از روشندلان مشهدی است که در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از آمال و آرزوهایش می گوید، از سیاه متنفر است و همه چیز را رنگی می بیند.
محسن می گوید: من سه رنگ را لمس می کنم، غم به رنگ سیاه مثل دنیای ساکت من و درد و رنجم است، شادی به رنگ سبز مثل شنیدن صداهای زیباست و مهربانی به رنگ سفید مثل مهر مادری است.
محسن تعبیر زیبایی از دنیای اطراف خود دارد، با شنیدن صداها و لمس کردن، همه چیز را می شناسد و شخصیت دیگران را از لحن صدایشان تشخیص می دهد.
او نابینای پرتلاشی است، امسال با رتبه بالا وارد دانشگاه شده است و پا روی نخستین پله های ترقی در زندگیش گذاشته اما در آغاز راه برای رسیدن به آرزوهایش نقطه روشنی در دنیای تاریک و بی فروغ خود نمی بیند.
به بهانه روز جهانی نابینایان، با محسن که امسال در رشته حقوق دانشگاه سراسری شیراز مشغول تحصیل شده است، به گفت و گو نشستیم تا به دغدغه ها و دلواپسی هایش گوش بسپاریم.
وی گفت: داشتن انگیزه و تلاش رمز موفقیت همه افراد از جمله نابینایان است و اگر همه امکانات وجود داشته باشند اما انگیزه و تلاش شکل نگیرد، موفقیتی در کار نخواهد بود.
او افزود: از کودکی تحصیل و داشتن شغل مناسب را هدف اصلی زندگیم قرار دادم و از همه امکانات برای رسیدن به هدفم بهره جستم که عضویت در کتابخانه گویای رضوی، استفاده از منابع درسی و کمک درسی صوتی و خواندن کتابهای لازم از جمله آنها بود.
محسن اظهار داشت: فرزند ششم از خانواده ای هشت نفره هستم که والدینم برای موفقیت من بسیار تلاش کردند و از هیچ کمکی برای رسیدن به هدفم فروگذاری نکردند.
وی بیان کرد: از 12 سالگی عضو کتابخانه گویای رضوی بودم و از منابع عمومی و دانشگاهی آن و امکانات مدرسه که بسیار متفاوت و سودمند بودند، بهره گرفتم تا بتوانم سطح مطالعات و دایره اطلاعات عمومی و درسی خود را گسترش دهم.
او افزود: در رشته ادبیات و علوم انسانی مقطع متوسطه تحصیل کردم و برای داشتن آمادگی در کنکور جز چند کلاس محدود که توسط اداره آموزش و پرورش استثنایی مشهد برگزار شد در هیچ کلاس کنکوری شرکت نکردم و همه انرژی خود را به مطالعه کتابهای صوتی مدرسه و کتابخانه معطوف کردم.
وی در خصوص ساعات مطالعه خود گفت: در روزهایی که وقت آزاد بدست می آوردم بین 10 تا 12 ساعت و در بقیه روزها چهار تا شش ساعت مطالعه منظم داشتم.
وی از خواهرش به عنوان یکی دیگر از اعضای نابینای کتابخانه گویای رضوی و از روشندلان پرتلاش در زمینه تحصیل نام برد و گفت: خواهرم هم اکنون تحصیلات دانشگاهی اش را در رشته تاریخ به پایان رسانده است.
وی گفت: امسال موفق شدم رتبه 19 کنکور سراسری را در رشته ادبیات و علوم انسانی بدست آورم و در رشته حقوق دانشگاه شیراز مشغول تحصیل شوم اما از آینده خود مطمئن نیستم.
او با گلایه از متولیان در زمینه تامین امکانات آموزشی افزود: طی چند سال گذشته توجه مسوولان نسبت به تامین امکانات آموزشی برای نابینایان در حوزه مدرسه و دانشگاه کمتر شده است.
وی گفت: مدارس ویژه نابینایان در کشور تعطیل شده است و تنها مدرسه ای که اکنون در مشهد برای نابینایان هنوز به فعالیت خود ادامه می دهد، مدرسه امید است.
او بیان کرد: هر چند در مدارس امکانات آموزشی زیادی برای نابینایان وجود ندارد اما میزان اندک آن نیز امیدبخش بود، این در حالیست که در دانشگاه هیچ امکاناتی برای این افراد فراهم نشده است و مشخص نیست متولی این بخش چه نهادی می باشد.
وی اظهار داشت: کتابهای گویا در دانشگاه وجود ندارند و من برای دستیابی به منابع درسی به دیگر دوستانم زحمت می دهم تا جزوات و کتابها را برای من ضبط کنند که این کار وقت و انرژی زیادی از من و دوستانم می گیرد.
او بیان کرد: اخیرا برای استفاده از اینترنت تدابیری اتخاذ شده که مشکلات نابینایان در این زمینه برطرف شود و آن ارائه نرم افزارهای صوتی است که تمام مطالبی که بر روی صفحه نمایش داده می شود را به صورت صوتی می خواند و بسیار سودمند است و من را از دنیای تاریکم نجات می دهد.
وی گفت: مردم به نابینایان توجه زیادی ندارند و به جایگاه شغلی و توانایی های آنان اطمینان نمی کنند لذا از آینده شغلی خود به عنوان وکیل مطمئن نیستم.
او افزود: یقینا هیچ انسانی به وکیل نابینا اطمینان نمی کند که پرونده قضایی خود را به وی بسپارد و منتظر دفاع از حقوقش شود.
وی اظهار داشت: خیلی از نابینایان را سراغ دارم که پس از ورود به دانشگاه ناامید می شوند و ترک تحصیل می کنند.
او بیان کرد: نابینایان نیز حق زندگی دارند و باید امرار معاش کنند لذا دید جامعه نسبت به این قشر باید تغییر کند و مسوولان درباره شغل آنان تدبیری بیاندیشند.
وی عدم مناسب سازی محیط را از دیگر مشکلات نابینایان برشمرد و گفت: در ساخت و سازهای شهری و فرهنگ شهرنشینی نابینایان جایی ندارند و هیچ کس به فکر آنها نیست، پیاده روها مملو از نخاله های ساختمانی می شود که مدتها تلنبار شده و هیچ کس به فکر نابینایی که ممکن است در اثر برخورد با آنها صدمه ببیند، نیست.
وی گفت: دنیای روشندلان امروز کشورمان یکنواخت و سیاه است و هیچ کس به آن رنگ نمی دهد در حالی که این دنیا را می توان با صداهای مختلف، توسعه کتابهای ویژه و ساخت فیلم های و انیمیشن های گویا رنگ داد و امید را در دل آنان زنده کرد.
رییس کتابخانه گویای رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: غلامی از جمله اعضای فعال و موفق این کتابخانه است که بیش از نیمی از منابع مطالعاتی موجود در این کتابخانه را مطالعه کرده است.
ˈرضا رشیدپورˈ افزود: این کتابخانه 160 عضو نابینا دارد که 110 نفر از آنان مرد و 50 نفر زن هستند.
وی تعداد منابع مطالعاتی گویا و صوتی در این کتابخانه را هفت هزار عنوان کتاب اعلام کرد و گفت: این منابع در قالب سی دی، ام پی تری و هارد به صورت امانت به نابینایان تحویل می شود.
او افزود: منابع مطالعاتی این کتابخانه عمومی و درسی هستند که منابع درسی آن توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تامین می شود.
مدیر کل آموزش و پرورش استثنایی خراسان رضوی نیز در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: هم اینک حدود 600 دانش آموز نابینا در دو مقطع ابتدایی و متوسطه در این استان تحصیل می کنند.
سید ˈمهدی حسینیˈ با اشاره به امکانات رفاهی فراهم شده توسط این مرکز برای نابینایان، گفت: دانش آموزان نابینا در مشهد از دو خوابگاه مجهز ویژه برخوردار هستند.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش استثنایی استان خراسان رضوی دارای نخستین کتابخانه غیر درسی ویژه نابینایان است که دارای بیش از 10 هزار جلد کتاب بریل می باشد، افزود: این کتابخانه در آموزش و پرورش استثنایی کشور منحصربه فرد است.
او اظهارداشت: استان خراسان رضوی دارای نخستین دستگاه چاپ کتابهای ویژه نابینایان در کشور می باشد که حتی نسبت به چاپ کتاب برای استانهای همجوار نیز اقدام کرده است.
حسینی با اشاره به فعالیت سه کلینیک پیشرفته بینایی سنجی در خراسان رضوی گفت: آموزش و پرورش اشتثنایی استان دارای یک کتابخانه گویا با بیش از هشت هزار عنوان کتاب برای نابینایان است.
او گفت:هم اینک در شهر مشهد چهار مرکز مستقل ویژه دانش آموزان نابینا و در شهرستانهای نیشابور، تربت حیدریه و سبزوار نیز مرکز مستقل آموزش و پرورش استثنایی فعال است.
وی افزود: در مابقی شهرستانها نیز دانش آموزان نابینا در کنار سایر دانش آموزان از آموزشهای تحصیلی بهره مند می شوند.
او اظهار داشت: 12 هزار دانش آموز استثنایی در خراسان رضوی به تحصیل اشتغال دارند که هشت هزار و 500 نفر از آنان در مراکز آموزشی استثنایی و بقیه در مدارس تلفیقی تحصیل می کنند.
وی در خصوص خرید تجهیزات کمک آموزشی و توانبخشی گفت: طی دو سال گذشته تخصیص اعتبارات در این مرکز به صورت کامل صورت نگرفت و در این رابطه دچار مشکلات عدیده ای شده ایم لذا برای خرید لوازم و امکانات آموزشی از خیرین کمک گرفتیم.
مدیر کل آموزش و پرورش استثنایی خراسان رضوی گفت: هزینه تامین لوازم و تجهیزات آموزشی ویژه معلولان طی یک سال گذشته به سه برابر افزایش یافته است لذا تهیه امکانات برای نابینایان تخصیص اعتبار ویژه از سوی دولت را می طلبد.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هفت هزار نابینا و کم بینا در این استان شناسایی شده و زیرپوشش حمایتی بهزیستی هستند.
دکتر ˈحمید رضا پوریوسف ˈ پیش بینی کرد یک درصد جمعیت خراسان رضوی دچار معلولیت های بینایی باشند که از این تعداد 10 درصد شناسایی شده اند و خدمات مستقیم و غیر مستقیم از بهزیستی دریافت می کنند.
وی گفت: هم اکنون تنها یک مرکز کمک توانبخشی برای نابینایان در استان خراسان رضوی فعال است که به صورت روزانه خدمات آموزشی و توانبشخی به گروه هدف ارائه می دهد.
وی اظهار داشت: بیکاری، کمبود وسایل و تجهیزات کمک توانبخشی و نامناسب بودن فضا و محیط شهری به ترتیب سه مشکل عمده معلولان نابینا و کم بینا در استان خراسان رضوی است.
وی بیان کرد: خرید لوازم کمک توانبخشی برای نابینایان و کم بینایان شامل دستگاه ضبط صوت، نرم افزارهای خاص، عصای سپید، ساعت گویا، لوح و قلم بریل از جمله اقداماتی است که بهزیستی به این معلولان ارایه می دهد.
وی با اشاره به اعتبارات محدود حوزه توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی، افزود: میزان اعتبارات در این زمینه برای خرید لوازم کمک توانبخشی برای معلولان زیر پوشش بسیار اندک است و طی یکی دو سال اخیر نیز در تخصیص اعتبارات کاستی های فراوانی وجود داشته است.
 
تاریخ ثبت در بانک 23 تیر 1395  
فایل پیوست
تصویر