کد pr-9119  
نام علی  
نام خانوادگی جعفریان  
سال تولد 1315  
وضعیت جسمی نابینا  
نوع فعالیت هنری  
زبان فارسی  
تحصیلات کارشناسی ارشد ادبیات فارسی  
مهارت آهنگساز ،ویلنیست و رهبر ارکستر موسیقیدان  
اهم فعالیت ها در سال 1375 موفق به دریافت دیپلم افتخار از وزارت امور خارجه مکزیک به پاس همکاریهای هنری شد در سال 1382 در مراسم اختتامیه جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر از وی به پاس اهتمام در تشکیل ارکستر تجلیل به عمل آمد و لوح زرین جشنواره به وی اهدا گردید  
کشور ایران  
توضیحات در 9 شهریور سال 92 درگذشت.  
متن زندگی نامه علی جعفریان

توضیح
علی جعفریان از نابینایانی است که در تحولات موسیقیایی ایران به ویژه در مهارت‌آموزی و آموزش موسیقی به نابینایان کوشا و فعال بود. برای معرفی او به پژوهشگران و دسترسی آسان کاربران به اطلاعاتش، پرونده حاضر آماده شده و سعی شده بهترین آثار درباره او در اینجا درج شود. این پرونده توسط بانک جامع اطلاعات معلولان آماده شده است. فهرست آثاری که در این پرونده درج شده:
موسیقی‌دان نابینا، سایت سیمرغ زندگی هنری علی جعفریان، ویکی‌پدیا‌، درگذشت علی جعفریان آهنگساز، خبرگزاری تسنیم علی جعفریان، روزنامه صبا، تشییع پیکر علی جعفریان، روزنامه اطلاعات درگذشت علی جعفریان، سایت نیستانه جعفریان، علی، دانشنامه نابینایان.
علی جعفریان، آهنگساز معاصر موسیقی ملی ایران، روز گذشته (8 شهریور) 1392 بر اثر کهولت سن از دنیا رفت. او هفتاد و هفت سال عمر داشت.
علی جعفریان در تهران دیده به جهان گشود و در سن 12 سالگی در کلاس پنجم ابتدایی در اثر تصادفی بینایی کامل خود را از دست داد. با همه مشکلات موجود در امر تحصیل نابینایان، مجدداً تحصیل خود را در مدرسه نابینایان با خط بریل و از کلاس اول ابتدائی شروع کرد. دوره متوسطه را هم در آموزشگاه دکتر محمد خزائلی به پایان رساند و دیپلم ادبی دریافت کرد.
وی همزمان با تحصیلات مدرسه به تحصیل در هنرستان موسیقی به مدیریت دکتر امیر جاهد و زیر نظر استادانی همچون زنده‌یاد حسینعلی وزیری‌تبار، زنده‌یاد جواد معروفی، منوچهر رشیدی و ... پرداخت و از هنرستان نیز فارغ‌التحصیل شد و همچنین همزمان دوره‌های ردیف‌های موسیقی ایرانی را نیز از مکتب ابوالحسن صبا نزد زنده‌یاد حبیب‌الله بدیعی به مدت هفت سال فرا گرفت.
پس از دوره متوسطه موفق به قبولی در کنکور سراسری در رشته حقوق قضایی دانشگاه تهران شد. بلافاصله پس از این اتفاق در کنکور دانشگاه شیراز(پهلوی سابق) نیز موفق به قبولی در رشته ادبیات فارسی شد. از آنجایی که ادبیات و موسیقی دو پدیده جدانشدنی هستند، وی تصمیم به ترک تهران و ادامه تحصیل خود در دانشگاه شیراز گرفت و تحصیلاتش را در آن شهر ادامه داد و در سال 1351 مدرک لیسانسش را دریافت کرد و پس از آن در همین رشته فوق‌لیسانس گرفت.
از آنجایی که ذوق فراوانی برای آهنگسازی داشت، آن‌قدر بروی این خواسته تلاش و همت گماشت تا در سال 1345 اولین فعالیت خود در کسوت آهنگساز را با سه آهنگ در رادیو تلویزیون تهران شروع کرد.
اولین آهنگی که توسط وی ساخته شد، «ستاره باران» با شعری از سیمین بهبهانی بود و تنظیم زنده‌یاد مصطفی کسروی را همراه داشت و با اجرای ارکستر بزرگ رادیو تلویزیون اجرا و پخش شد که بسیار مورد توجه شنوندگان قرار گرفت.
روند آهنگسازی وی با تنظیم استادانی چون مرتضی کسروی، مرتضی حنانه، فریدون ناصری و فریدون شهبازیان ادامه یافت و تا سال 56 تعداد بسیاری از آثار وی با صدای خوانندگان مختلف ضبط و پخش شدند.
به‌واسطه فضای ملتهب هنری در اوایل دوران انقلاب، وی همچنان در سمت مدیر فوق برنامه دانشگاه‌های شیراز و علوم پزشکی به تدریس دروسی همچون سلفژ و تئوری، آموزش ساز و سایر آموزش‌های هنری به دانشجویان پرداخت.
در سال 1367 و با نگارش استفتا نامه‌ای در مورد موسیقی به دفتر امام خمینی و دریافت جوابیه‌ای متقن در مورد حلالیت فعالیت‌های موسیقی آکادمیک و هنری از نگاه شرع، اقدام به برگزاری مدون آموزش‌های هنری در دانشگاه شیراز و سپس دانشگاه علوم پزشکی کرد.
در طی این سال‌ها از دکتر داریوش صفوت، حاتم عسکری، ارکستر مرکز حفظ و اشاعه به رهبری رضا شفیعیان، جواد معروفی، فریدون مشیری و بسیاری دیگر از اساتید شناخته شده به دعوت وی و در راستای بالا بردن سطح درک فرهنگی هنری دانشجویان به شیراز سفر کردند و به اجرای کنسرت و سخنرانی پرداختند.
از دیگر فعالیت‌های وی تشکیل دو ارکستر بزرگ در دانشگاه بود که این ارکسترها برنامه‌های مختلفی در سطح دانشگاه برگزار می‌کردند. او همچنین اولین سرود رسمی دانشگاه و علوم پزشکی شیراز را در سال 1371 ساخت. این آهنگ بر روی شعری از ناصر امامی توسط ارکستر دانشجویان در حضور مقامات وقت وزارتخانه اجرا شد.
ساختن 8 قطعه موسیقی برای تئاتر بزرگ «در محضر حافظ» از دیگر فعالیت‌های او است.
وی ارکستر دیگری از پزشکان را نیز رهبری می‌کرد که این ارکستر با ساختار ارکستر ملی و با حضور 20 پزشک متخصص 5 سال بکار خود ادامه داد.
در سال 1375 با دعوت مجدد سازمان صدا و سیما، بار دیگر همکاری خود را با این سازمان ادامه داد که ماحصل این همکاری ساخت بیش از 30 اثر است که با صدای هنرمندانی همچون سالار عقیلی، علیرضا قربانی، علیرضا افتخاری، حسام‌الدین سراج، بهرام حصیری و... اجرا شده است.
کلیه این آثار توسط همایون رحیمیان برای ارکستر بزرگ تنظیم شدند. همچنین فریدون مشیری، بیژن ترقی، مشفق کاشانی، اکبر آزاد و...محمدعلی بهمنی در این آثار به عنوان ترانه‌سرا همکاری داشته‌اند.
از سال 1376 ارکستر دیگری متشکل از 33 نفر از بانوان را تشکیل داد که این ارکستر در سال‌های 79 تا 81 موفق به دریافت جایزه برتر جشنواره گل یاس و جشنواره بین‌المللی فجر شد.
در همان سال نیز جایزه جشنواره و لوح افتخار به‌واسطه تشکیل ارکستر به او تعلق گرفت. وی در سال 82 و با تشخیص کمیسیون عالی ارزشیابی هنرمندان به پاس سال‌ها فعالیت هنری موفق به دریافت نشان درجه یک هنر در آهنگسازی شد.
در سال 84 نیز آثاری از وی به عنوان آهنگساز و به رهبری فرهاد فخرالدینی با ارکستر ملی ایران به روی صحنه تالار وحدت رفت. در سال 80 نیز در جشنواره سراسری بهزیستی در سالن هنر، مقام اول نوازندگی ویلن به معنای مطلق را دریافت کرد. وی در سال 82 به پاس سال‌ها تلاش برای ارتقا سطح علمی و فرهنگی نابینایان موفق به دریافت جایزه ممتاز بنیاد دکتر خزائلی شد.
از آثار علی جعفریان هم اکنون دو اثر به نام‌های «افسانه» و «قصه شمع» اشاره کرد. جدیدترین اثر این هنرمند مجموعه تصنیف‌های ملی بنام «تا همیشه» و صدای سالار عقیلی بود که در حال ضبط است اما فرصت به دست نیامد که این اثر در زمان حیات این هنرمند فقید منتشر شود.
گروه فرهنگ و هنر سیمرغ درگذشت این موسیقی‌دان برجسته ایرانی را به خانواده آن مرحوم و اهالی فرهنگ و هنر تسلیت عرض می‌نماید.
منبع: سایت سیمرغ (seemorgh.com)

درگذشت علی جعفریان، آهنگساز
علی جعفریان آهنگساز روشندل که آثار متعددی از او با خوانندگانی چون سالار عقیلی، علیرضا قربانی، علیرضا افتخاری، حسام‌الدین سراج و بهرام حصیری به اجرا در آمده بود دار فانی را وداع گفت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، اردلان جعفریان فرزند علی جعفریان ضمن اعلام این خبر گفت: متأسفانه پدرم روز گذشته و پس از انجام عمل جراحی قلب در بیمارستان قلب شیراز، دار فانی را وداع گفت.
علی جعفریان در تهران دیده به جهان گشود و در سن 12 سالگی در کلاس پنجم ابتدایی در اثر تصادفی بینائی کامل چشمان خود را از دست داد. وی همزمان با تحصیلات مدرسه به تحصیل در هنرستان موسیقی به مدیریت دکتر امیر جاهد و زیر نظر اساتیدی همچون زنده‌یاد حسینعلی وزیری تبار، جواد معروفی، منوچهر رشیدی و همچنین همزمان دوره‌های ردیف‌های موسیقی ایرانی را نیز از مکتب ابوالحسن صبا و حبیب‌الله بدیعی فر گرفت. از آنجایی که ذوق فراوانی برای آهنگسازی داشت، آن‌قدر بروی این خواسته تلاش و همت کرد تا اینکه سال 1345 اولین فعالیت خود در کسوت آهنگساز را با سه آهنگ در رادیو تلویزیون تهران شروع کرد.
در اوایل دوران انقلاب نیز، وی همچنان در سمت مدیر فوق برنامه دانشگاه‌های شیراز و علوم پزشکی به تدریس دروسی همچون سلفژ و تئوری، آموزش ساز و سایر آموزش‌های هنری به دانشجویان پرداخت. از دیگر فعالیت‌های وی تشکیل دو ارکستر بزرگ در دانشگاه بود که این ارکسترها برنامه‌های مختلفی در سطح دانشگاه برگزار می‌کردند. در سال 1375 با دعوت مجدد سازمان صدا و سیما، بار دیگر همکاری خود را با این سازمان ادامه داد که ماحصل این همکاری ساخت بیش از 30 اثر می‌باشد که با صدای هنرمندانی همچون سالار عقیلی، علیرضا قربانی، علیرضا افتخاری، حسام‌الدین سراج، بهرام حصیری و... اجرا شده است. کلیه این آثار او توسط همایون رحیمیان برای ارکستر بزرگ تنظیم شده است. همچنین اساتید بزرگی همچون فریدون مشیری، بیژن ترقی، مشفق کاشانی، اکبر آزاد، محمد علی بهمنی در این آثار به‌عنوان ترانه سرا همکاری داشته‌اند.
جعفریان از سال 1376 ارکستر دیگری متشکل از 33 نفر از بانوان را تشکیل داد که این ارکستر در سال‌های 1379، 1380 1381 موفق به دریافت جایزه برتر جشنواره گل یاس و جشنواره بین‌المللی فجر شد. در همان سال نیز جایزه جشنواره و لوح افتخار به‌واسطه تشکیل ارکستر به ایشان تعلق گرفت. وی در سال 1382 و با تشخیص کمیسیون عالی ارزشیابی هنرمندان به پاس سال‌ها فعالیت هنری موفق به دریافت نشان درجه یک هنر در آهنگسازی شد. در سال 1384 نیز آثاری از وی به‌عنوان آهنگساز و به رهبری فرهاد فخرالدینی با ارکستر ملی ایران بروی صحنه تالار وحدت رفت.
از آثار زنده یاد علی جعفریان هم اکنون دو اثر به نام‌های«افسانه» و «قصه شمع» - که هر دو به‌وسیله شرکت سروش در سال‌های 1377 و 1382 منتشر شده در دسترس است.
«چراغ مهربانی»، «تا همیشه»، «ساز جان»، «نغمه‌گر عشق»، «سرود جاودانه»، «قصه عشق»، «همای آسمانی»، «بهار دیگر»، «بهشت آرزو»، «خورشید شبستان»، «افسانه»، «قصه شمع»، «بهانه‌ها» و ... از آثار ماندگار این آهنگساز برجسته کشورمان است.
منبع: خبرگزاری تسنیم، 9 شهریور 1392.

تشییع پیکر علی جعفریان آهنگساز قدیمی
پیکر علی جعفریان آهنگساز معاصر موسیقی ملی ایران، صبح 12 شهریورماه، از مقابل تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) بدرقه شد.
به گزارش خبرنگار بخش موسیقی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در این مراسم که با حضور هنرمندان موسیقی برگزار شد، حسن ریاحی در سخنانی گفت: سال 59 بود که با حضورم در دانشگاه شیراز با علی جعفریان آشنا شدم.
او ادامه داد: این آشنایی ما ادامه پیدا کرد و من در سال‌هایی که شیراز بودم خاطرات خوبی با جعفریان داشتم.
این آهنگساز اضافه کرد: جعفریان پشت‌کار خوبی داشت و آثار ماندگاری خلق کرد و در حوزه آموزش نیز شاگردان خوبی را تربیت کرد. او گروهی داشت که من هر وقت به شیراز می‌رفتم به دیدن این گروه می‌رفتم.
بهرام حصیری نیز ضمن اینکه چند بیتی را در سوگ علی جعفریان خواند، گفت: من کار موسیقی را سال‌ها پیش با اسدالله ملک آغاز کردم و از طریق جهانگیر ملک با جعفریان آشنا شدم.
این خواننده گفت: همیشه روزهای جمعه در کنار ایشان بودم، برنامه‌هایی داشتیم، من به هر حال برای خانواده ایشان آرزوی بقای عمر دارم.
به گزارش ایسنا‌، در بخش دیگری از این مراسم متن پیام تسلیتی از سوی انجمن دانش آموختگان دانشگاه شیراز قرائت شد.
در پایان مراسم نیز اردوان جعفریان فرزند این هنرمند درگذشته گفت: از همه شما ممنون هستم. امروز به اینجا آمدید و پدرم در این روزهای آخر عمرش بسیار از انتصاب علی مرادخانی در سمت معاون هنری خوشحال بود.
در این مراسم علی مرادخانی‌، علی ترابی‌، مسعود شعاری، زیدالله طلوعی، داوود گنجه‌ای، حمید اسفندیاری، صدرالدین حسین‌خانی‌، بابک چمن‌آرا‌، همایون رحیمیان، سپهر سعیدی‌، انوشیروان روحانی، هادی منتظری‌، هنگامه اخوان و ... حضور داشتند.
منبع: روزنامه اطلاعات، چهارشنبه 13 شهریور 1392.




جعفریان، علی (1315-1392)
علی جعفریان (زادهٔ 1315 در تهران) آهنگساز، رهبر ارکستر و نوازندهٔ ویولن بود. او به عنوان موسیقیدان نابینا مشهور شده است.
وی در سن 12 سالگی براثر حادثه‌ای بینایی‌اش را به طور کامل از دست داد. در نتیجه از ابتدا در مدرسه نابینایان و به خط بریل شروع به تحصیل در رشته ادبی نمود و همزمان به تحصیل در هنرستان موسیقی به مدیریت دکتر امیر جاهد و زیر نظر استادانی همچون حسینعلی وزیری تبار، جواد معروفی، منوچهر رشیدی، هوشنگ ظریف پرداخت. همچنین همزمان دوره‌های ردیف‌های موسیقی ایرانی مکتب استاد ابوالحسن صبا را طی 6 سال نزد حبیب اللّه بدیعی فرا گرفت.
در سال 1348 در رشته ادبیات فارسی در دانشگاه شیراز پذیرفته شد و به سال 1352 فارغ‌التحصیل گردید و در همان سال، موفق به قبولی در کارشناسی ارشد این رشته شد. از آنجایی که از نوجوانی ذوق فراوانی برای آهنگسازی داشت، آن‌قدر روی این خواسته تلاش و همت کرد تا اینکه سال 1345 اولین فعالیت خود در کسوت آهنگساز، با سه آهنگ در رادیو تلویزیون شروع کرد. آثار وی پیش از انقلاب اسلامی به‌وسیله خوانندگانی همچون مرضیه، پوران، پروین، رویا، الهه و افسر شهیدی خوانده شده است. غالب آثار وی در پیش از انقلاب به‌وسیله مصطفی کسروی و فریدون شهبازیان برای ارکستر بزرگ با ساختار سازهای ملی تنظیم شده است.
از وی تا سال 1356، تعداد 26 اثر در کسوت آهنگساز در رادیو تلویزیون ملی ایران ضبط گردیده است. در سال 1368 به‌عنوان آهنگساز برای تئاتر حافظ خلوت‌نشین به کارگردانی علی نقی رزاقی موسیقی ساخت. از دیگر فعالیت‌های این آهنگساز، رهبر ارکستر و نوازنده ویولن تشکیل دو ارکستر بزرگ در دانشگاه بود که این ارکسترها برنامه‌های مختلفی در سطح دانشگاه برگزار می‌کردند. در سال 1375 با دعوت مجدد سازمان صداوسیما، بار دیگر همکاری خود را با این سازمان ادامه داد که نتیجه این همکاری ساخت بیش از 30 اثر می‌باشد که با صدای هنرمندانی همچون سالار عقیلی، علیرضا قربانی، علیرضا افتخاری، حسام‌الدین سراج، بهرام حصیری و بهرام گودرزی اجرا شده است. تمامی این آثار توسط همایون رحیمیان برای ارکستر بزرگ تنظیم شده است. همچنین استادان بزرگی همچون فریدون مشیری، بیژن ترقی، مشفق کاشانی، اکبر آزاد، محمدعلی بهمنی در این آثار به‌عنوان ترانه‌سرا همکاری داشته‌اند. معروف‌ترین اثر جعفریان آلبوم افسانه با صدای علیرضا افتخاری با تنظیم علی رحیمیان بود. این آلبوم بر مبنای موسیقی ایرانی با همراهی ارکستر بزرگ سمفونیک بود. از اجراهای صحنه‌ای علی جعفریان می‌توان به دو کنسرت هم‌نوازی ویولن و پیانو در آبان ماه 1370 و اردیبهشت ماه 1371 به همراه استاد جواد معروفی در تالارهای اقبال لاهوری و فجر دانشگاه شیراز اشاره نمود. ایشان در سال 1375 موفق به دریافت دیپلم افتخار از وزارت امور خارجه مکزیک به پاس همکاری‌های هنری شد. او در سال 1379 در اولین جشنواره موسیقی معلولان سراسر کشور به دبیری کامبیز روشن روان به مقام اول نوازندگی دست یافت. در سال 1378 به عنوان هنرمند برگزیده بنیاد دکتر محمد خزائلی معرفی گردید. وی از سال 1376 ارکستری بنام ارکستر مجلسی بانوان فارس تشکیل داد. این ارکستر موفق به دریافت جایزه اول جشنواره موسیقی گل یاس در سال‌های 1380 و 1381 گردید.
در سال 1382 در مراسم اختتامیه جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر از وی به پاس اهتمام در تشکیل ارکستر تجلیل به عمل آمد و لوح زرین جشنواره به وی اهدا گردید. کمیسیون ارزشیابی هنرمندان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1383 به وی مدرک درجه 1 هنری در آهنگسازی اهدا نمود.
دو اثر از وی به نام‌های قصه شمع و آهو با تنظیم شهرام توکلی و به رهبری استاد فرهاد فخرالدینی در سال 1383 در تالار وحدت تهران اجرا گردید. وی از سال 1352 تا 1382 مدیر امور فوق برنامه دانشگاه‌های شیراز و علوم پزشکی شیراز بود و طی این سال‌ها به تدریس دروسی همچون سلفژ و تئوری، آموزش ساز و سایر آموزش‌های هنری به دانشجویان پرداخت.
از آثار منتشره وی می‌توان به «افسانه» و «قصه شمع» با صدای علیرضا افتخاری اشاره نمود. جدیدترین اثر وی "تا همیشه" با صدای سالار عقیلی نام دارد که تا پایان سال 1392 منتشر خواهد شد. وی به علت ایست قلبی در حین عمل جراحی روده در 9 شهریور سال 1392 در شیراز درگذشت و در تاریخ 13 شهریور 1392 پس از تشیع جنازه از مقابل تالار وحدت تهران، در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تهران به خاک سپرده شد (ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد).
منبع: فرهنگنامه موسیقی معلولان، علی نوری، 1397، ص 69-70.

 
تاریخ ثبت در بانک 15 تیر 1395  
فایل پیوست
تصویر