کد pr-1993  
نام فاطمه  
نام خانوادگی حسینی علائی  
سال تولد 1353  
وضعیت جسمی نابینا  
نوع فعالیت علمی-فرهنگی  
زبان فارسی  
تحصیلات دکتری علوم قرآن و حدیث  
مهارت حافظ کل قرآن کریم در مرکزآموزش قرآن کریم آستان مقدّس حضرت عبدالعظیم (ع) و فرهنگسرای بهمن به تدریس قرآن کریم اشتغال دارد استاد دانشگاه پیام نور مقالات علمی هم داشته است از جمله: در دومین کنفرانس بین‌المللی روانشناسی، علوم تربیتی و سبک زندگی مقاله‌ای با نام سبک زندگی نابینایان، از واقعیت تا رسیدن به حقیقت؛ در ماهنامه علوم انسانی اسلامی، دوره: 1، ش 10 مقاله‌ای با عنوان بررسی فتنه درآیات قرآن کریم و نهج البلاغه.  
کشور ایران  
متن زندگی نامه خانم فاطمه حسینی علائی از حافظان برتر روشندل است که در مسابقات متعدد کشوری موفق به کسب رتبه های ممتاز شده است. اکنون سی سال دارد و در حال نوشتن پایان نامه خود در مقطع کارشناسی ارشد و آماده شدن برای شرکت در آزمون دکترا در رشته علوم و معارف قرآنی است و در عین حال در مرکزآموزش قرآن کریم آستان مقدّس حضرت عبدالعظیم (ع) و فرهنگسرای بهمن به تدریس قرآن کریم اشتغال دارد.
خانم علائی در پاسخ به این سوال که چطور شد به حفظ قرآن کریم روی آوردید گفت: زمانیکه پنج سال بیشتر نداشتم برادرم قرآن تلاوت می کرد با قرآن آشنا شدم و به دلیل اُنسی که با قرآن پیدا کرده بودم جزء سی ام قرآن را در همان سن حفظ کردم، پس از آن در مقاطع مختلف، بخش هایی از قرآن را با تشویق معلّمان و خانواده ام حفظ کردم امّا حفظ قران کریم را به طور جدّی از سال دوّم دانشگاه شروع و ظرف مدّت یکسال موفّق به حفظ کلّ قرآن شدم.
وی در ادامه با اشاره به تأثیر قرآن در زندگی خود اظهار داشت: هر کس بنا به تخصّصی که دارد ناچار است کتابهایی را دائماً با خود حمل کند. این مانند تمثیل امام محمّد غزالی است، که زمانی کتاب هایش را دزد برد و گفت: علمی برای من نمانده است و در پاسخ شنید: علمی که در کتاب است همان بهتر که نماند.
حافظان قرآن ، کتاب خود را در سینه دارند و همه جا قرآن با آنهاست. البته حفظ قرآن به معنای حفظ الفاظ نیست، بلکه باید معانی و مفاهیم قرآن را همراه با حفظ آیات آموخت. قرآن در مورد همه چیز و برای همه افراد حرف دارد و می توان به عنوان یک کتاب جامع از آن استفاده کرد. زیبایی های قرآن کریم را برای ما نشکافته اند، باید قرآن را از جنبه های گوناگون شناخت تا زیبایی هایش آشکار شود.
خانم علایی در پایان صحبت های خود گفت: توصیه من به قشر معلول این است که معلولیت را به عنوان اصل و واقعیّت زندگی خود بپذیرند و با آن کنار بیایند. اگر این اتّفاق بیافتد زندگی خوب و راحتی خواهند داشت.
گردآوری:جامعه القرآن الکریم
***
بشارت - فروردین و اردیبهشت 1384، شماره 46 - گفتگو با خانم فاطمه حسینی علایی
سرکار خانم فاطمه حسینی علایی، متولد سال 1353 می باشد و از پنج سالگی علاقه خاصی به قرآن از خود نشان داد. از سال73 ت 74 به مدت یک سال کل قرآن را حفظ کردند. ایشان با گوش دادن به نوارهای استاد منشاوی و تکرار آنها موفق شدند قرآن را حفظ کنند. ایشان جاذبه و کشش خود قرآن را موثرترین عامل برای حفظشان می دانند و پس از آن پدر و برادر ایشان که قاری بودند، کمک کار و مشوق ایشان بودند.
سرکار خانم علایی در سال 1382 از طرف مرکز بانوان قرآن پژوه بعنوان اولین حافظ کل قرآن و مربی نمونه کشور معرفی گردید و توسط رئیس جمهور محترم جناب آقای خاتمی مورد تکریم قرار گرفتند.
گفتگوی زیر که با سرکار خانم علائی انجام گرفته را با هم می خوانیم.
تاکنون چه رتبه و مقامی کسب کرده اید؟
تقریباً از سال اول راهنمایی در مسابقات رتبه آوردم.از سال 72 در مسابقات کشوری هلال احمر در رشته حفظ رتبه اول آوردم و در همان سال در مسابقات دانش آموزی رتبه اول را در سطح کشور کسب کردم. دو سال بعد در مسابقات حفظ کل دانشجویی رتبه اول آوردم و در همان سال در مسابقات قرائت فرهنگسراها رتبه اول و سه سال قبل در مسابقات حفظ 20 جزئی مسابقات ملی دانشجویان رتبه اول را کسب کردم و در مسابقات اوقاف در حفظ 20 جزء و 15 جزء به ترتیب رتبه های چهارم و پنجم را حائز شدم.
کارهای روزمره شما چگونه است؟
مسئول واحد خواهران دارالقرآن حضرت عبدالعظیم هستم.حدود 8 ساعت را در آن جا سپری می کنم و در حال حاضر نیز خود را برای امتحان دکترا آماده می کنم. در منزل هم به کارهای روزمره می رسم و هم به نوشتن پیان نامه و هم ارتباط با دوستان، اقوام و آشنیان را در برنامه خویش دارم.بنابر تعریفی که بهزیستی ارائه داده، نابینای کامل هستم؛ولی یک مقدار تشخیص نور بینایی دارم؛خطوط را نمی توانم بخوانم و آشنائی زیادی هم با خط بریل ندارم و فقط حروف آن را می شناسم و توانسته ام با کامپیوتر آشنا شوم و نوشته هایم را تایپ کنم.
تأثیر قرآن در تحصیل و زندگی شما چگونه بوده است؟
از زمان آشنایی با قر آن سال به سال رو ی معدلم تأثیر می گذاشت. با اینکه در مدرسه معمولی درس می خواندم و از امکانات بچه های نابینا استفاده نمی کردم؛ اما تقریباً جزو سه نفر اول مدرسه بودم. در سال 71 رتبه او ل المپیاد زبان را کسب کردم و در زندگی مشترک از عنایت و لطف قرآن برکتی حس می کنم که برای خود و دیگران مشهود است.طبیعی است اطلاعاتی که انسان می تواند از طریق چشم کسب کند،وقتی که چشم نداشته باشد،با مشکلاتی روبرو می شود من هم از این قاعده مستثنی نبودم. مشکلاتی داشتم و هنوز هم گاهی با آنها روبرو می شوم؛ چون فقط از طریق نو ار می شنیدم، بعضی کلمات را اشتباه متوجه می شدم، تشابه خواندن و بعضاً ناآشنایی با تلفظ بعضی از کلمات باعث می شد تا اشتباه دریافت کنم. از همسرم تشکر می کنم که در امر فراگیری،ایشان وقت فوق العاده ای صرف یادگیری من کردند و باعث می شدند که خیلی از اشکالاتم مرتفع شود.
چه توصیه ای به هم سن و سالان خود دارید؟
تو صیه ام به نابینیان این است که این دوستان خودشان را از جمع و جامعه کنار نکشند و این واقعیت را بپذیرند و به آن به عنو ان یک هدیه الهی نگاه کنند. اگر ما همه چیز را در زندگیمان هدیه الهی بدانیم آنگاه مشکل برایمان قابل تحمل خواهد بود. مهم این است امانتی را که خداوند به ما داده،صحیح از آن استفاده کنیم.
کدامیک از یات قرآن را بیشتر دوست دارید؟
سوال سختی است؛ چون انسان حالات و روحیه های مختلفی دارد و هر زمان با یکی از یات انس پیدا می کند. ایه مبارکه:«کتب علیکم القتال و هوکره لکم و عسی ان تکره شیئاً و هو خیر لکم و عسی ان تحبّوا شیئاً و هو شر لکم» در تصمیم گیری های زندگی ام خیلی تأثیر گذار بوده است. گاهی اوقات حادثه ای برای من پیش می آمد که خیلی ناراحت می شدم؛ ولی به این ایه که توجه می کردم،متوجه می شدم که خداوند می فرماید:خیلی چیزهایی که برایتان سخت است، خیری در آن نهفته است.
برای حفظ قرآن به چه امکاناتی نیاز است؟
کتاب و نوار تأثیرات زیادی روی افراد دارد و افرادی که مثل من روشن دل هستند، از نوار بیشتر استفاده می کنند؛ ولی نباید فقط هدف حفظ باشد.بلکه باید از حفظ کردن به درجات بالاتر رسید؛ لذا باید امکاناتی فراهم شود ت دسترسی به تفاسیر هم ممکن باشد.به عنوان مثال برنامه گویای بریل در زبان انگلیسی ساخته شده، برنامه ای که شما می توانید با اسکن کردن متن آن را بشنوید.در زبان عربی هم چنین کا ر ی انجام شده ،متأسفانه ما در زبان فارسی چنین امکاناتی نداریم. فقط در زمینه های قرآنی عرض نمی کنم؛ بلکه در کارهای روزمر ه هم نابینا نیاز به تجهیزات دارد.
در بسیاری از کشورها این مشکلات وجود ندارد و با امکانات موجود رفع نیاز می کنند؛ و لی ما در زبان فارسی چنین امکاناتی نداریم و اگر بود بچه ها راحت تر می توانستند زندگی کنند.
بر خورد معلمان، مربیان، دوستان و همکلاسی هایتان به عنوان یک حافظ قرآن با شما چگونه بوده است؟
در دبیرستان فاطمیه که درس می خواندم یکی از تصمیم گیرنده های اصلی مدرسه بودم. حتی با معلم های تربیتی جلسه داشتم و برای دیگر دانش آموزان برنامه ریزی فرهنگی می کردم و من هیچگاه خود را جدای از بچه ها حس نمی کردم.
با تشکر از سرکار عالی و به امید موفقیت شما .

 
تاریخ ثبت در بانک 31 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر