کد pr-1869  
نام طه  
نام خانوادگی حسین  
سال تولد 1889  
وضعیت جسمی نابینا  
نوع فعالیت علمی-فرهنگی  
زبان عربی  
تحصیلات لیسانسیه در ادبیات و دیپلم تحصیلات عالیه  
مهارت استاد در دانشکده ادبیات تاسیس انستیتوی تحصیلات اسلامی در مادرید و ایجاد کرسی در شهر نیس و تاسیس مدرسه زبان های مختلف در قاهره دیپلم دکترای افتخاری دانشگاه های مونپولیه، و لیون و آتن و رم و اکسفورد و مادرید امتیازات و مدال ها و نشان ها: دارنده مدال های متعدد ازدولت مصر و لبنان و سوریه و عراق و فرانسه و اسپانیا و بلژیک و یونان است.  
اهم فعالیت ها مسافرت ها: بصورت رسمی و یا خصوصی به ممالک فرانسه، انگلستان، هلند، بلژیک، سویس، اتریش، ایتالیا، اسپانیا، یونان، لبنان، سوریه، فلسطین، عربستان مسافرت کرده است. در تمام کنگره های مستشرقین شرکت کرده و نماینده ٔ کشور مصر در کنفرانس های یونسکو بوده است. آثارش: کتاب مشهورش که «روزها» نام دارد به بیشتر از دوازده زبان از جمله فرانسه، انگلیسی، آلمانی، ایتالیائی، اسپانیولی، روسی، فارسی و چینی و غیره ترجمه شده است. آثار متعددش متجاوز از چهل جلد میشود از جمله نوول های بسیار و مطالعات اجتماعی و ادبی مختلف را میتوان نام برد و انتقادهای تاریخی، و نیز او را ترجمه های متعدد است از جمله از یونانی قدیم (سوفکل) و از زبان فرانسه ترجمه ٔ بعضی آثار راسین و آندره ژید که دوست عزیز او بود آثاری دارد. کتاب «آینده تعلیم و پرورش در مصر» او بزبان انگلیسی ترجمه شده و در امریکا انتشار یافته است.  
کشور مصر  
توضیحات طه حسین (14 نوامبر 1889 - 28 اکتبر 1973) نویسنده و سخنور مصری و از پیشگامان جنبش نوگرایی در مصر بود.
 
متن زندگی نامه طه حسین
طه حسین در 14 نوامبر 1889م در مصر متولد شده است. در سن سه سالگی به بیماری تورم چشم مبتلا گردیده و نابینا گشته است. تحصیلات ابتدایی او در مدرسه دهکده برای فراگرفتن قرآن آغاز گردید. در سال 1902 پدرش او را به دانشگاه الازهر فرستاد. در آنجا به تحصیل زبان عربی و ادبیات و تمدن اسلامی و حکمت الهی پرداخت و در سال 1912 ناگزیر شد. الازهر را بدون گرفتن هیچ گونه مدرک علمی ترک کند. استادان او چنین قضاوت کردند که اعطای دیپلم به کسی که طبعی چنان سرکش و خود رای دارد کار خطرناکی است. وی با روزنامه نگاری اولین فعالیت خود را آغاز کرد، سپس به دانشگاه مصر وارد گردید و پایان نامه مشهور و ممتاز خود را درباره شاعر فیلسوف به نام ذکری ابی العلاء نوشت. در سال 1914 دانشگاه او را مأمور مطالعات علمی نمود و به فرانسه فرستاد. سال‌های اول جنگ را ابتدا در شهر مونپولیه و بعد در پاریس گذرانید. در آنجا به تحصیل زبان‌های لاتین و یونانی پرداخت و لیسانسیه در ادبیات شد و سپس به اخذ دیپلم در تحصیلات عالی نائل آمد و پایان نامه تحصیلی خود را که درباره اصول عقاید اجتماعی ابن خلدون به نام فلسفه اجتماعی ابن خلدون نوشته بود در سوربن گذرانید. در سال 1917 با دختر محصلی که با او در سوربن تحصیل می‌کرد ازدواج نمود و دارای یک پسر و یک دختر شد.
مشاغل: در سال 1919 طه حسین به مصر برگشت و به سمت استادی دانشکده ادبیات منصوب گردید و فعالیت‌های روزنامه‌نگاری خود را تعقیب کرد. در سال 1932 به ریاست دانشکده ادبیات (دانشگاه قاهره) انتخاب شد ولی چون در اوامر دیکتاتوری ملک فود اول مقاومت می‌کرد و با دستورهای او مخالفت می‌ورزید از خدمت بر کنار شد. در سال 1936 به مقام سابق دوباره منصوب گشت. در سال 1942 به مقام معاونت وزارت فرهنگ برگزیده شد و سپس ریاست دانشگاه اسکندریه به او محول گردید و آن را تأسیس کرد. در سال 1950 وزیر فرهنگ شد و تعلیمات مجانی دوره مقدماتی و ابتدایی و متوسطه را برقرار کرد و سپس به تأسیس دانشگاه آسیوت (ناحیه‌ای در مصر علیا) پرداخت. علاوه بر این، تأسی انستیتوی تحصیلات اسلامی در مادرید و ایجاد کرسی در شهر نیس و تأسیس مدرسه زبان‌های مختلف در قاهره از اموری است که تحت توجهات او انجام گرفت.
در سال 1955 به ریاست انجمن رجال ادب مصر انتخاب گردید و در سال 1956 به عضویت شورای عالی ادب و هنرهای زیبای مصر منصوب شد. و به عضویت فرهنگستان مصر و فرهنگستان ادبی پاریس و فرهنگستان تاریخی مادرید پذیرفته شد. طه حسین عضو فرهنگستان‌های مایانس (آلمان) و دمشق و طهران و بغداد و رم نیز بوده و به اخذ دیپلم دکترای افتخاری دانشگاه‌های مونپولیه، و لیون و آتن و رم و اکسفورد و مادرید نایل آمده است.
امتیازات و مدال‌ها و نشان‌ها: دارنده مدال‌های متعدد از دولت مصر و لبنان و سوریه و عراق و فرانسه و اسپانیا و بلژیک و یونان است.
در تمام کنگره‌های مستشرقین شرکت کرده و نماینده کشور مصر در کنفرانس‌های یونسکو بوده است.
آثارش: کتاب مشهورش که «روزها» نام دارد به بیشتر از دوازده زبان از جمله فرانسه، انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیولی، روسی، فارسی و چینی و غیره ترجمه شده است. اثار متعددش متجاوز از چهل جلد می‌شود از جمله نوول‌های بسیار و مطالعات اجتماعی و ادبی مختلف را می‌توان نام برد و انتقادهای تاریخی، و نیز او را ترجمه‌های متعدد است از جمله از یونانی قدیم (سوفکل) و از زبان فرانسه ترجمه عضی آثار راسین و آندره ژید که دوست عزیر او بود آثاری دارد.کتاب آینده تعلیم و پرورش در مصر او به زبان انگلسی ترجمه شده و در آمریکا انتشار یافته است.
نام طه حسین مکرر برای جایزه نوبل پیشنهاد شده است. طه حسین هر هفته در الجمهوریه مهمترین روزنامه مصر مقالاتی مینگاشت و در دانشگاه تدریس می‌کرد. وی کتابی نیز درباره دموکراسی تألیف کرده است.
منبع: پیک توانا ـ شماره 25 و 26 ـ اسفند 88 و فروردین 89  
تاریخ ثبت در بانک 30 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر