کد sr-9369  
عنوان اول فهرستواره منابع درباره کتاب گویا  
نویسنده اباذر نصراصفهانی  
نوع الکترونیک ، کاغذی  
مقاله نشریه توان نامه  
شماره پیاپی 2-3  
سال 1392شمسی  
ماه آبان-بهمن  
شماره صفحه (از) 59  
شماره صفحه (تا) 65  
زبان فارسی  
متن 1٫ کتاب گویا با حس سامعه و شنوایی انسان سروکار دارد. کسانی‌که از حس بینایی (باصره) برخوردار نیستند یا به هر دلیل نمی‌خواهند از این حس به هنگام مطالعه استفاده کنند، مجبور هستند برای مطالعه و یادگیری از حواس دیگر خود استفاده کنند. بعضی ترجیح می‌دهند با استفاده از حس لامسه، مطالعه کنند. اینان باید پیش از این، روش استفادهاز لامسه که اصطلاحاً بریل نامیده می‌شود یاد گرفته باشند. دانشمندان درصدد کشف روش‌های دیگر مطاله با استفاده از حواس دیگر می‌باشند. هر چند وقت یکبار خبری درباره کشف راه جدید و استفاده از حس جدید برای مطالعه در رسانه‌ها درج شده؛ امّا هنوز راه‌های مطالعه متن منحصر به سه شیوره بریل (لامسه)، گویایی (شنوایی) و قرائت (بینایی) است. از پنج حس مشهور انسان یعنی لامسه، شنوایی، بینایی، چشایی و بویایی، تا کنون سه حس برای مطالعه کاربرد پیدا کرده است. شاید روزی برسد که انسان از دو حس چشایی و بویایی یا حواسی که هنوز کشف نشده برای مطالعه استفاده کند.
2٫ یک متن وقتی با حروف و کلمات تحقق و عینیت کتبی پیدا می‌کند، به آن متن نوشتاری یا نوشته می‌گویند. همین متن وقتی با الفاظ مستعمل (نه مهمل) تحقق و عینیت گفتاری پیدا کند به آن متن گفتاری یا کتاب گویایی گفته می‌شود. اما همین پدیده چون شنیده می‌شود، چون هر گفته قابل شنیدن هم هست. بنابراین آن‌را کتاب شنیداری هم نامیده‌اند. گاه کاربرد شنیدار در اینجا را غلط دانسته‌اند. زیرا شنیدار در مقابل دیدار است. مثلاً گفته می‌شود فلان آرشیو شامل مواد دیداری و مواد شنیداری است.
اگر متن با علائمی برجسته سازی شود؛ به عبارت دیگر تبدیل به علائم برجسته گردد؛ بطوری که با سر انگشتان و با استفاده از لامسه بتوان مطالعه کرد، در این هنگام متن بریل تحقق و عینیت می‌یابد. یعنی یک متن و یک مقاله را می‌توان به سه صورت فوق عرضه کرد.
با بیناها چون حس بینایی ندارند با استفاده از لامسه و روش بریل یا شنوایی و روش کتاب گویا به مطالعه منابع می‌پردازد.
3٫ سابقه متن نوشتاری بیشتر از متن گویایی است. از اینرو بشر تجارب بسیار در این‌باره اندوخته است و هزاران سال با آزمون و خطا به دستاوردهای مطلوبی نایل شده است. اما در عرصه گویایی و بریل هنوز تا رسیدن به وضعیت مطلوب، راه درازی در پیش است. بسیاری از جوانب و مشکلات گویایی و بریل هنوز بررسی نشده یا تحقیقات اندکی درباره آنها اجرا نشده است. آمار تحقیقات درباره کتاب گویا اگر با آمار پژوهش‌های درباره کتاب نوشتاری مقایسه شود، حقایق تلخی عیان خواهد شد. به ویژه در کشورهای غیر پیشرفته، حجم تحقیقات متأسفانه بسیار اندک است. مجله توان‌نامه درصدد است در هر شماره، انواع تحقیقات و پیشرفت‌ها و دستاوردهای مهم را معرفی نماید. مأخذشناسی حاضر در همین راستا و به همین منظور تدوین شده است. البته صرفاً منابع به روش غیر توصیفی و غیر مقایسه‌ای معرفی شده‌اند؛ زیرا فرصت کافی برای تکمیل این مأخذشناسی نبود.
از استادان و تمامی نخبگان استدعا داریم که اگر منبعی در این‌باره به هر زبانی سراغ دارند، دفتر مجله را مطلع فرمایند. امید است با استفاده از اطلاعات ارسالی شما عزیزان گام‌های اساسی و سازنده برداشته شود.  
تاریخ ثبت در بانک 21 تیر 1395  
فایل پیوست
تصویر