کد sr-48923  
عنوان اول اثربخشی قصه درمانی بر تاب آوری و تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان نابینا  
نویسنده نعیمه مصطفایی پایدار  
نویسنده سوگند قاسم زاده  
نویسنده علی اکبر ارجمندنیا  
نویسنده شیرین مجاور  
نویسنده عاطفه محمدی فیض آبادی  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه نشریه تعلیم و تربیت استثنایی  
شماره پیاپی 166  
سال 1400شمسی  
ماه بهمن و اسفند  
شماره صفحه (از) 9  
شماره صفحه (تا) 27  
زبان فارسی  
توضیحات زمینه و هدف
برای مقابله با مشکلات ناشی از آسیب های بینایی از جمله استرس، سرخوردگی و سایر مشکلاتروان شناختی و سازگاری اجتماعی و فردی، نیاز به تا ب آوری و تنظیم شناختی هیجانی است. بنابراین، هدف از پژوهشحاضر، تاثیر آموزش قصه درمانی بر تا ب آوری و تنظیم شناختی هیجانی دانش آموزان نابینا بود.

روش
این پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و گروه گواه انجام گرفت.جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل دانش آموزان مجتمع آموزشی نابینایان نرجس شهر تهران در سال 1399 - 1398 بود.30 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه کنترل 15 نفر و گروه آزمایشی 15 نفر جایگزین شدند. گروه آزمایشی 10 جلسه قصه درمانی را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل،مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها، از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون 2003 وتنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و کرایج 200 6 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss 20 استفاده گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. مقادیر احتمال کمتر از 05/ 0 از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.

یافته ها
نتایج داده های پژوهش نشان داد که قصه درمانی در افزایش تاب آوری کل ، شایستگی فردی، اعتماد به غرایز فردی و تحمل عاطفه منفی، پذیرش و تغییر در روابط، کنترل، تاثیرات معنوی موثر است 05/ p> 0 . همچنین، نتایج پژوهش بیانگر آن بود که قصه درمانی در افزایش تنظیم شناختی هیجانی کل ، توجه مثبت مجدد، متمرکز بر برنامه ریزی،بازنگری و ارزیابی مجدد به صورت مثبت و در کاهش ابعادی چون خود را مقصر دانستن، نشخوار فکری، تحت نظر قرار دادن،فاجعه آمیز تلقی کردن و مقصر دانستن دیگران اثربخش بود 05/ p> 0

نتیجه گیری
براساس یافته های به دست آمده می توان گفت، قصه درمانی روش کارآمدی در بهبود تاب آوری و بهبود تنظیم شناختی هیجانی در دانش آموزان نابینا بود.

کلید واژگان: تاب آوری، تنظیم شناختی هیجانی، دانش آموزان نابینا، قصه درمانی  
تاریخ ثبت در بانک 26 خرداد 1401