کد sr-47415  
عنوان اول تببین نقش میانجیگری شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی در تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی معلولان جسمی-حرکتی شهر تهران  
نویسنده حمیدرضا کریمی درمنی  
نویسنده منصور حقیقتیان  
نویسنده احسان رحمانی خلیلی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه فصلنامه مددکاری اجتماعی  
شماره پیاپی 34  
سال 1399شمسی  
ماه زمستان  
شماره صفحه (از) 33  
شماره صفحه (تا) 40  
زبان فارسی  
متن مقدمه
در مدل پزشکی، وظیفه شخص معلول تطبیق خود با جامعه است اما بر خلاف آن در مدل اجتماعی، اجتماع مسوول تطبیق دادن نیازهای فرد معلول با شرایط می باشند. بر این اساس سوال اصلی پژوهش بنا به اهمیت و جایگاه حمایت اجتماعی این گونه شکل گرفت؛ آیا میتوان از حمایت اجتماعی به عنوان عاملی اثرگذار بر سلامت اجتماعی افراد معلول سود جست؟ بنابراین مطالعه پیشرو به منظور تبیین تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی با میانجیگری متغیرهای کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی انجام گردید.

روش
این مطالعه از نوع توصیفی-تبیینی است و از روش پیمایش استفاده شده است. در اندازهگیری متغیرها، سلامت اجتماعی براساس شاخص های کییز، حمایت اجتماعی بر اساس شاخص های ولمن و فیشر، شادابی اجتماعی بر اساس شاخص های لیندنبرگ و کیفیت زندگی با پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی عملیاتی شده اند. پرسشنامه پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش نمونه گیری طبقه بندی و تصادفی ساده، با برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، در بین سیصد و نود معلول جسمی-حرکتی در استان تهران در سال 1398 اجرا گردید.

نتایج
یافته های تحقیق در بررسی مدل معادلات ساختاری با نرمافزار Smart Pls نشان داد، میزان تاثیر مستقیم متغیر حمایت اجتماعی بر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی تاثیری قوی و بر سلامت اجتماعی تاثیر آن ضعیفتر بود.

بحث و نتیجه گیری
با این نتایج نقش میانجی بودن دو متغیر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی مشهود است و از طرف دیگر تاثیر شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی قوی و قابل قبول میباشد. در نهایت میزان تاثیر مستقیم و غیر مستقیم سه متغیر حمایت اجتماعی، شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی به میزان0.33=R2 میباشد.

کلید واژگان: سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، شادابی اجتماعی، کیفیت زندگی، معلولان  
تاریخ ثبت در بانک 20 مهر 1400