کد sr-47393  
عنوان اول تجزیه و تحلیل سیگنال الکتریکی مغزی اختلال طیف اوتیسم با استفاده از تغییرات بعدهمبستگی در نقشه مغزی  
نویسنده ناهید قریشی  
نویسنده سمانه زارع ملک آباد  
نویسنده سمیه برات زاده  
نویسنده عاتکه گشوارپور  
نویسنده قاسم صادقی بجستانی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم  
شماره پیاپی 47  
سال 1400شمسی  
ماه بهار  
شماره صفحه (از) 10  
شماره صفحه (تا) 21  
زبان فارسی  
توضیحات مقدمه
اختلال طیف اوتیسم (Autism Spectrum Disorder-ASD) یک اختلال رشدی- عصبی است که پردازش اطلاعات در سیستم عصبی و روند تکامل طبیعی مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، پردازش و تحلیل عملکرد مغزی این بیماران توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. الکتروانسفالوگرافی کیفی (QEEG) یک روش ارزیابی برای تعیین ناهنجاری های عملکردی مغز است که با EEG کمی متفاوت است. در EEG کیفی از ابزارهای آشوبگون استفاده می شود در حالی که در EEG کمی از روش های خطی و غیرخطی استفاده می شود.

مواد و روش ها
در این پژوهش، 19 کانال از سیگنال های مغزی (3C ، 4C ، Cz ، 3F ، 4F ، 7F ، 8F ، 1Fp ، 2Fp ، Fz ، 1O ، 2O ، 3P ، 4P ، Pz ، 3T ، 4T ، 5T ، 6T) 6 فرد سالم و 5 فرد اوتیسمی طی دو مرحله مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا 5 دقیقه با چشمان بسته و سپس 5 دقیقه با چشمان باز، EEG افراد ثبت شدند. پس از حذف آرتیفکت ها، بعدهمبستگی سیگنال ها محاسبه شد و نقشه های مغزی برای تحلیل تغییرات بعدهمبستگی در سطح جمجمه ترسیم شدند.

یافته ها
با مقایسه نقشه های مغزی گروه های سالم و اوتیسمی بین دو حالت چشم باز و چشم بسته متوجه شدیم که تفاوتی بین عملکرد مغزی گروه ها وجود دارد؛ به ویژه در نواحی 3T و 4T مناطق گیجگاهی، همچنین مناطق پیشانی و پس سری.

نتیجه گیری
با استفاده از نقشه های مغزی، نگاشت بعدهمبستگی بر سطح مغز درک بهتری راجع به دینامیک های مغزی در نمونه های اوتیسمی ارایه می دهد.

کلید واژگان: نقشه برداری مغز، الکتروانسفالوگرافی، اختلال طیف اوتیسم  
تاریخ ثبت در بانک 20 مهر 1400