کد sr-45037  
عنوان اول مقایسه کارکردهای اجرایی والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اتیسم  
نویسنده بیتا شلانی  
نویسنده سعید صادقی  
نویسنده صمد رشیدیان  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه روانشناسی و روانپزشکی شناخت  
شماره پیاپی سال 6 شماره 4  
سال 0شمسی  
ماه سال  
شماره صفحه (از) 90  
شماره صفحه (تا) 99  
زبان فارسی  
متن مقدمه
اختلال پیوستار اتیسم اختلالی عصب تحولی است که تاکنون سبب شناسی آن به طور قطعی مشخص نشده است. مطالعاتی که بر روی ویژگی های خویشاوندان افراد مبتلا به اختلال پیوستار اتیسم انجام شده است، نشان داده اند که خویشاوندان افراد مبتلا به اختلال پیوستار اتیسم نیز درجاتی خفیف از علائم این اختلال را نشان می دهند.

هدف
این پژوهش با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی در والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اتیسم انجام شد. جامعه آماری شامل کل والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اتیسم در شهر سنندج بود.

روش
نمونه مورد بررسی شامل 30 نفر از والدین کودکان با اختلال پیوستار اتیسم (11 مرد و 19 زن) و 30 نفر از والدین کودکان بدون این اختلال (10 مرد و 20 زن) بود که به صورت نمونه برداری در دسترس انتخاب و همتاسازی شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه توانایی های شناختی (نجاتی، 1392) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

یافته ها
نتایج نشان داد تفاوت میانگین نمره های کنترل مهاری و توجه انتخابی (0/05>P)، تصمیم گیری (0/001>P)، برنامه ریزی (0/001>P)، توجه پایدار (0/001>P) و انعطاف پذیری شناختی (0/001>P) در والدین کودکان با و بدون اختلال پیوستار اتیسم معنادار است.

نتیجه گیری
نتایج این مطالعه از فرضیه های فنوتایپ گسترده اتیسم و پیوستاری بودن اختلال پیوستار اتیسم حمایت می کند و لزوم توجه به کیفیت های روان شناختی والدین کودکان با اختلال پیوستار اتیسم را نشان می دهد.

کلید واژگان: کنترل مهاری، توجه انتخابی و پایدار، انعطاف پذیری شناختی، برنامه ریزی، فنوتایپ گسترده اتیسم  
تاریخ ثبت در بانک 6 اردیبهشت 1400