کد sr-44847  
عنوان اول بررسی اثر بخشی آموزش تکتیک های رفتاردرمانی در بهبودی و افزایش ارتباط اجتماعی و تعامل اجتماعی در دانش آموزان درخودمانده  
نویسنده معصومه کلانتری  
نویسنده رضا عابدی  
نویسنده محمد طحان  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه روانشناسی و روانپزشکی شناخت  
شماره پیاپی سال 7 شماره 4  
سال 1399شمسی  
ماه سال  
شماره صفحه (از) 42  
شماره صفحه (تا) 53  
زبان فارسی  
متن مقدمه
کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در مهارت های اجتماعی با مشکلات فراوانی روبه رو هستند.

هدف
هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش تکتیک های رفتاردرمانی در بهبودی و افزایش ارتباط اجتماعی و تعامل اجتماعی در دانش آموزان درخودمانده بود.

روش
این پژوهش با روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان با اختلال درخودماندگی 7 تا 12 سال مراجعه کننده به مرکز اختلالات طلوع شهر قاینات در سال 1397 بود. از میان آن ها 16 دانش آموز درخودمانده، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. آزمودنی ها تحت 9 جلسه تکتیک های رفتاردرمانی براساس پروتکل ABA (به مدت 2 ماه) قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس درجه بندی اوتیسم گیلیام (گارز-3) (2014) بود که قبل و بعد از مداخله توسط والدین دانش آموزان تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آمار استنباطی ضریب همبستگی و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها:

نتایج نشان داد که تکتیک های رفتاردرمانی در بهبودی و افزایش ارتباط اجتماعی و تعامل اجتماعی در دانش آموزان درخودمانده منجر شد (P<0/05).

نتیجه گیری:

لذا می توان نتیجه گرفت که تکتیک های رفتاردرمانی برای ارتقای ظرفیت و بهبود دانش آموزان درخودمانده می تواند روش موثری باشد. این موضوع خود موید این نکته است که نباید این دانش آموزان را بدون یک برنامه آموزشی مدون و متناسب با نیازهای هر کودک، به حال خود رها نمود.

کلید واژگان: تکتیک های رفتاردرمانی، ارتباط اجتماعی، تعامل اجتماعی، دانش آموزان درخودمانده  
تاریخ ثبت در بانک 3 اردیبهشت 1400