کد sr-44787  
عنوان اول اثربخشی داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدئویی بر مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال طیف اتیسم  
نویسنده نسرین ملکوتی اصل  
نویسنده عباسعلی حسین خانزاده  
نویسنده عباس ابوالقاسمی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه تعلیم و تربیت استثنایی  
شماره پیاپی 160  
سال 1399شمسی  
ماه خرداد و تیر  
شماره صفحه (از) 61  
شماره صفحه (تا) 70  
زبان فارسی  
متن زمینه و هدف
اختلال طیف اتیسم، اختلال عصبی تحولی است که با نقص در تعاملات اجتماعی و ارتباطی و رفتارهای کلیشه ای شناخته می شود. افزایش نرخ شیوع این اختلال، لزوم پژوهش در مورد ویژگی ها و روش های درمانی را بیشتر کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی بر مهارت های ارتباطی کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

روش
این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل تمام دانش آموزان پسر با اختلال طیف اتیسم 7 تا 14 ساله شهر رشت در سال 1398 بود و 20 نفر از افراد داوطلب واجد شرایط که به تصادف به دو گروه آزمایش و گواه (در هر گروه 10 نفر) اختصاص یافتند درحکم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه نیم رخ مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم (2007) استفاده شد. در این پژوهش، برنامه اجرایی، ترکیبی از داستان های اجتماعی و الگودهی ویدیویی بود که توسط پژوهشگر تالیف و به مدت 12 جلسه به صورت مجازی برای کودکان با اختلال طیف اتیسم گروه آزمایش اجرا شد.

یافته ها:

برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون t استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش نشان داد داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی بر بهبود مهارت های ارتباطی (مولفه مشارکت اجتماعی) تاثیرگذار است (05/0>p).

نتیجه گیری:

بنا به یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت داستان های اجتماعی با روش الگودهی ویدیویی روشی مناسب برای آموزش مهارت های ارتباطی به صورت مجازی و توسط والد است.

کلید واژگان: اختلال طیف اتیسم، الگودهی ویدئویی، داستان های اجتماعی، مهارت های ارتباطی  
تاریخ ثبت در بانک 3 اردیبهشت 1400