کد sr-43940  
عنوان اول اثربخشی داستان های کودکانه بومی سازی شده بر مهارت های اجتماعی-ارتباطی کودکان دچار اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا  
نویسنده فرشته مهرآیین  
نویسنده عصمت دانش  
نویسنده جواد خلعتبری  
نویسنده حسن فربد مفیدی تهرانی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی سال 10، شماره 1  
سال 1399شمسی  
ماه سال  
شماره صفحه (از) 107  
شماره صفحه (تا) 108  
زبان فارسی  
توضیحات زمینه و هدف
نقص در مهارت های اجتماعی و ارتباطی به عنوان مانعی بزرگ بر سر راه افراد دچار اتیسم با عملکرد بالا برای مشارکت در محیط های اجتماعی و بهره مندی از امکانات اجتماعی باید مدنظر قرار گیرد. باتوجه به اهمیت این مسیله استفاده از رویکردهایی که بتواند به افراد اتیسم جهت غلبه بر این نقص کمک کرده، امری ضروری است. هدف تحقیق حاضر تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر داستان های کودکانه بومی سازی شده بر تقویت مهارت های اجتماعی-ارتباطی کودکان دچار اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا بود.

روش بررسی
روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری تحقیق کودکان 6تا12ساله دارای اختلال اتیسم با عملکرد بالا، در مرکز توان بخشی مهرآریا در شهر کرج در سال تحصیلی 97-1396 بودند. از میان آن ها تعداد 24 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شده و در دو گروه آزمایشی و گواه به صورت تصادفی قرار گرفتند. جهت پیش آزمون و پس آزمون نیم رخ مهارت های اجتماعی اتیسم (بلینی و هوپف، 2007) تکمیل شد. پس از آموزش دوازده داستان اجتماعی برای گروه آزمایش، جهت تحلیل داده ها، روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و نرم افزار SPSS و سطح معناداری 0٫05به کار رفت.

یافته ها
در پژوهش حاضر بسته آموزشی داستان های اجتماعی بومی سازی شده موجب افزایش میانگین متغیر مهارت های اجتماعی-ارتباطی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون (12٫10± 96٫42) درمقایسه با مرحله پیش آزمون (17٫56± 90٫12) شده است (0٫001>p)؛ همچنین در تحقیق حاضر نتایج نشان داد، اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر داستان های اجتماعی بومی شده بر متغیر مهارت های اجتماعی-ارتباطی در دوره پیگیری دوماهه ماندگار بوده است (0٫001>p).

نتیجه گیری
ازآنجاکه مداخله داستان های کودکانه بومی سازی شده تعاملات کلامی کودکان را با یکدیگر در موقعیت های اجتماعی فراهم می آورد، روش موثری برای ارتقای توان مندی ها و مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان دچار اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا است؛ بنابراین به درمانگران حوزه اتیسم پیشنهاد می شود در درمان و آموزش و بهبود مهارت های اجتماعی-ارتباطی این کودکان از داستان های کودکانه بومی سازی شده بهره گیرند.

کلیدواژگان: اتیسم، داستان های کودکانه، مهارت های اجتماعی-ارتباطی  
تاریخ ثبت در بانک 23 آذر 1399