کد sr-43936  
عنوان اول مقایسه مسئولیت پذیری در دانش آموزان دختر با و بدون کم توانی ذهنی  
نویسنده معصومه شمسی  
نویسنده قربان همتی علمدارلو  
نویسنده ستاره شجاعی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی سال 10، شماره 1  
سال 1399شمسی  
ماه سال  
شماره صفحه (از) 28  
شماره صفحه (تا) 29  
زبان فارسی  
توضیحات زمینه و هدف
مسیولیت پذیری یکی از حیطه هایی است که دانش آموزان با کم توانی ذهنی به حمایت ویژه در این زمینه نیاز دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه مسیولیت پذیری در دانش آموزان دختر با و بدون کم توانی ذهنی در شهر شیراز انجام شد.

روش بررسی
روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. حجم نمونه شامل 134 نفر بود که آزمودنی های با کم توانی ذهنی به روش دردسترس و آزمودنی های بدون کم توانی ذهنی با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از شهر شیراز انتخاب شدند. برای سنجش مسیولیت پذیری، پرسش نامه مسیولیت پذیری به کار رفت. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تی مستقل برای نمره کل مسیولیت پذیری و تحلیل واریانس چندمتغیره برای خرده مقیاس های مسیولیت پذیری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و در سطح معنا داری 0٫05 تحلیل شدند.

یافته ها
نتیجه آزمون تی مستقل نشان داد که بین میانگین مسیولیت پذیری دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (0٫001>p)؛ بدین معنا که دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی در مسیولیت پذیری درمقایسه با دانش آموزان دختر بدون کم توانی ذهنی ضعیف تر بودند. همچنین نتیجه آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره مشخص کرد که بین دو گروه در خرده مقیاس های مسیولیت پذیری فردی و مسیولیت پذیری اجتماعی تفاوت معنادار مشاهده می شود (0٫001>p) که نشان می دهد به ترتیب در خرده مقیاس های مسیولیت پذیری فردی و اجتماعی دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی درمقایسه با دانش آموزان دختر بدون کم توانی ذهنی ضعیف تر بودند.

نتیجه گیری
براساس یافته های این مطالعه می توان گفت که توجه به آموزش مسیولیت پذیری باید یکی از اولویت های برنامه درسی افراد دارای کم توانی ذهنی باشد تا این افراد بتوانند با یادگیری مهارت های مسیولیت پذیری خود را برای زندگی مستقل در آینده آماده سازند.

کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، مسئولیت پذیری، دانش آموزان  
تاریخ ثبت در بانک 23 آذر 1399