کد sr-43935  
عنوان اول مقایسه انعطاف پذیری و سرسختی روان شناختی در مادران کودکان استثنایی (ناشنوا، نابینا، با نا توانی هوشی)  
نویسنده مهرناز جبلی  
نویسنده علی خادمی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی سال 10، شماره 1  
سال 1399شمسی  
ماه سال  
شماره صفحه (از) 18  
شماره صفحه (تا) 19  
زبان فارسی  
توضیحات زمینه و هدف
فرآیند تولد کودک برای والدین لذت آور است. هنگام متولد شدن کودک استثنایی در خانواده، مادر تحت تاثیر مشکلات روحی، روانی بیش از اندازه ای قرار می گیرد و در این بین نقش انعطاف پذیری و سرسختی روان شناختی مادران حایر اهمیت است. در این تحقیق به مقایسه انعطاف پذیری و سرسختی روان شناختی در بین مادران کودکان استثنایی شهرستان ارومیه پرداخته شد.

روش بررسی
روش تحقیق، علی-مقایسه ای بود. تعداد کل مادران کودکان با ناتوانی هوشی 436 نفر، نابینا 77 نفر و ناشنوا 133 نفر بودند که در بهار 1396 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد پنجاه نفر از هر معلولیت به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار اندازهگیری پرسشنامه پنجاه ماده ای سرسختی کوباسا و پرسشنامه پنج عامل شخصیتی بود. به منظور محاسبه متغیر انعطاف پذیری روان شناختی از چهل و هشت سوال پرسشنامه پنج عاملی شخصیتی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آنالیز واریانس چندمتغیره و آزمون های تعقیبی استفاده شد.

یافته ها
نتایج نشان داد که متغیرهای تصور فعال، زیباپسندی، توجه به احساسات درونی، تنوع طلبی، کنجکاوی ذهنی و استقلال در قضاوت در سه گروه تفاوت معنا داری ندارند؛اما متغیرهای تعهد، کنترل و مبارزه جویی در سه گروه مورد مطالعه معنا دار بود (0٫01>p).

نتیجه گیری
با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که انعطاف پذیری مادران کودکان سه گروه شبیه هم هستند، ولی سرسختی روان شناختی مادران متفاوت است؛ بنابراین سازمان ها و نهادهای مسیول در امور کودکان استثنایی باید در برنامه ریزی های خود برای افزایش انعطاف پذیری و سرسختی مادران تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.

کلیدواژگان: انعطاف پذیری، سرسختی روان شناختی، مادران کودکان استثنایی  
تاریخ ثبت در بانک 23 آذر 1399