کد sr-4235  
عنوان اول بررسی DMFT معلولان ذهنی 14-20 سال و عوامل موثر بر آن در منطقه شامل تهران در سال 80-81  
نویسنده معصومه حسنی طباطبایی  
نویسنده سیدمهدی نورایی  
نویسنده پردیس پارساپورمقدم  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه مجله دندانپزشکی (جامعه اسلامی دندانپزشکان ایران)  
شماره پیاپی 50  
سال 1383شمسی  
ماه تابستان  
شماره صفحه (از) 34  
شماره صفحه (تا) 43  
زبان فارسی  
توضیحات چکیده:
زمینه و هدف: وضعیت سلامت دهان و دندان افراد عقب مانده ذهنی معمولا نسبت به افراد دیگر از کیفیت پایینتری برخوردار بوده و مراقبتهای بهداشتی این افراد در حداقل می باشد. این مطالعه اپیدمیولوژیک به منظور بررسی DMFT و پاره ای از عوامل موثر بر آن در معلولین ذهنی 14-20 ساله مستقر در مراکز تحت پوشش سازمان بهزیستی شمال تهران (اعم از دولتی و خیریه) در سال 80-81 انجام پذیرفت.
مواد و روش: در این مطالعه 523 معلول ذهنی مورد معاینه قرار گرفتند. تعداد کل معلولان ذهنی نگهداری شده در مراکز بهزیستی 535 نفر بود که 12 نفر به علت عدم وجود همکاری حذف شدند. از این تعداد 245نفر دختر و 269 نفر پسر بودند. معلولانی که در این مراکز نگهداری می شوند براساس تست IQ انجام گرفته (که در پرونده آنها موجود است) به سه دسته آموزش پذیر، تربیت پذیر و پناهگاهی یا ایزوله تقسیم بندی می شوند.
معاینات درمورد معلولان ذهنی تربیت پذیر و آموزش پذیر به صورت نشسته در کلاس درس یا در محل بهداری مرکز به وسیله سوند مستقیم شماره هشت(Kicident Germany) و آینه مسطح شماره چهار(Hahnen Kratt Germany) صورت گرفت. تشخیص پوسیدگی در این مطالعه براساس استاندارد Jakson و Siack انجام شد.
در معلولان ذهنی پناهگاهی (ایزوله) معاینات دندانی به صورت خوابیده با استفاده از آبسلانگ انجام شد.
DMF براساس دستورالعمل WHO محاسبه گردید:
اطلاعات کمی به وسیله آزمون ANOVA و اطلاعات کمی به وسیله آزمون X2 تجزیه تحلیل گرید. تاثیر عوامل زیر بر DMFT مورد ارزیابی قرار گرفت. روش تغذیه معلولان - نوع و تحوه تمیز کردن دهان - نوع مرکز نگهداری (خیریه یا دولتی) - ابتلای فرد به سندرم داون - سن و جنس و شدت معلولیت.
یافته ها: متوسطDMFT ، 4.83± 4.65 به دست آمد که به طور قابل ملاحظه ای از افراد نرمال بالاتر و برابر دو بود. این مطالعه مشخص کرد که روش تمیز کردن حفره دهان (مسواک به وسیله خود مددجو، مسواک به کمک پرستار،تمیز کردن به وسیله پنبه دهان شویه و هرگز تمیز نشدن دهان) اثر قابل ملاحظه ای بر DMFT داشت (P<0.05) همچنین بین سن و شدت معلولیت و DMFT از لحاظ آماری ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05). تعداد دندانهای پر شده، پوسیده و کشیده نیز تحت تاثیر شدت معلولیت بود. مشخص شد که نوع مرکز نگهداری (خیریه یا دولتی) اثر قابل ملاحظه ای بر DMFT نداشت، ولی بین تعداد دندانهای پوسیده و پر شده و نوع مرکز نگهداری ارتباط معنی داری بود (P<0.05).
عوامل جنس، نحوه تغذیه معلول (جویدن غذا به وسیله خود معلول، استفاده از پوره و استفاده از شیشه شیر) و ابتلا یا عدم ابتلا به سندرم داون اثر قابل ملاحظه ای بر DMFT نداشت. تعداد افراد عاری از پوسیدگی، 95 نفر معادل 18.2% بود.
نتیجه گیری: در این مطالعه پایین بودن سطح بهداشت دهان افراد معلول نسبت به افراد عادی و بالا بودن میانگین DMFT در آنها مشاهده شد لذا توجه ویژه به مراقبتهای پیشگیری و درمانی در افراد عقب مانده ذهنی الزامی است.

کلید واژه: عقب افتادگی ذهنی، پوسیدگیهای دندانی، سلامت دهان  
تاریخ ثبت در بانک 24 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر