کد sr-3951  
عنوان اول زبان و فرهنگ ناشنوایان تهرانی  
نویسنده یحیی مدرسی  
نویسنده مریم بیجاری  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه مجله انسان شناسی (نامه انسان شناسی)  
شماره پیاپی 2  
سال 1381شمسی  
ماه پاییز و زمستان  
شماره صفحه (از) 15  
شماره صفحه (تا) 46  
زبان فارسی  
موضوعات الگوی رفتاری؛ زبان اشاره؛ سازمان‌های ناشنوایی؛ فرهنگ مادی؛ فرهنگ غیرمادی؛ هنجارها؛ باورها؛ آداب و رسوم.  
متن یحیی مدرسی (استاد در پژوهشگاه علوم انسانی) و مریم بیچاری (کارشناس ارشد در گروه انسان‌شناسی) پژوهشی درباره فرهنگ و زبان ناشنوایان تهران انجام داده و نتایج و گزارش آن را به صورت مقاله در دوفصلنامه نامه انسان ‌شناسی (شماره 2، 1381، ص 13-36) منتشر کرده‌اند.
این تحقیق بر اساس روش‌های پژوهشی انسان شناختی یعنی مشاهده مشارکتی و مشاهده اسنادی و مصاحبه انجام یافته است. جامعه مورد مطالعه شامل 200 نفر مرد و زن ناشنوا در محدوده سنی 18 تا 45 سال و ساکن تهران است. این گروه در تابستان و پاییز سال 1377 روزهای پنجشنبه در پارک شفق تجمع کرده و مسئولین پروژه از طریق گفت‌وگو یا مشاهده مشارکتی رفتار آنان، داده‌های موردنظر را ثبت و جمع‌آوری می‌کردند.
در گذشته تحقیقات درباره ناشنوایان، پرداختن به ابعاد جسمانی و گاه روانی و آموزشی آنها بود و کمتر به مطالعه رفتاری آنها توجه می‌شد.
محدود این تحقیق، بررسی فرهنگ مادی مثل پوشاک و وسایل ارتباطی ناشنوایان و فرهنگ غیر مادی مثل زبان اشاره، باورها، آداب و رسوم است.  
توضیحات چکیده:
مطالعات سنتی درباره ناشنوایان، بیشتر به ابعاد جسمانی و گاه روانی و آموزشی این پدیده توجه داشته‌اند. آگاهی از پیوستگی ابعاد جسمانی، روانی و ... جنبه های فرهنگی ناشنوایی موجب شده تا در دو سه دهه اخیر، برخی از پژوهندگان برای دستیابی به نتایجی دقیق تر، عمیق تر و راه حل هایی مناسب تر، به مطالعه فرهنگ این گروه روی آورند و بر برخی ویژگی های فرهنگی خاص ناشنوایان تاکید کنند.
ناشنوایی با مسدود کردن یکی از مهم ترین راه های ارتباطی و شناختی، موجب می شود که برخی از افراد از شیوه متفاوتی برای ارتباط بهره گیرند. این تفاوت مسیر شناختی و ارتباطی،تفاوتی را در رابطه معمول زبان و فرهنگ به وجود می آورد. بدین معنی که زبان به عنوان یک جزء، بر فرهنگ به عنوان یک کل، اثر گذاشته تا آنجا که می توان آن را یکی از مهم ترین عوامل شکل گیری فرهنگ ناشنوایان به شمار آورد.
در این مقاله، فرهنگ ناشنوایان از دیدگاه انسان شناختی و در سه محور فرهنگ مادی،فرهنگ غیرمادی، بخش سازمان یافته فرهنگ و تأثیر زبان و شیوه ارتباطی خاص بر این عناصر مورد بررسی قرار می گیرد.

کلید واژه: الگوهای رفتاری، زبان اشاره، سازمان های ناشنوایان، فرهنگ غیر مادی ناشنوایان، فرهنگ مادی ناشنوایان، فرهنگ ناشنوایان، نام گذاری هنجارها  
تاریخ ثبت در بانک 21 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر