کد sr-3747  
عنوان اول بررسی اختلالات بینایی در مبتلایان به رتینوپاتی نوزادان نارس  
نویسنده رضا کارخانه  
نویسنده علیرضا لاشییی  
نویسنده محمد ریاضی اصفهانی  
نویسنده هرمز شمس  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه مجله چشم پزشکی ایران  
شماره پیاپی دوره 15، شماره 2  
سال 1381شمسی  
شماره صفحه (از) 101  
شماره صفحه (تا) 105  
زبان فارسی  
توضیحات چکیده:
سابقه و هدف: رتینوپاتی نوزادان نارس، یک بیماری بالقوه کور کننده است که نوزادان نارس را مبتلا می کند.
روش کار: در این مطالعه که به روش Cross Sectional انجام شد، تمام کودکان نارس که دارای مشکل بینایی بودند و از دی ماه 1378 لغایت فروردین ماه 1381 به بیمارستان فارابی مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. سن حاملگی تقریبی، وزن نوزاد در هنگام تولد، سن نوزاد در اولین معاینه چشم پزشکی، میزان آگاهی والدین از عواقب بیماری های چشمی در نوزادان نارس، توصیه متخصص نوزادان برای معاینه چشم پزشکی در زمان مناسب، دوره اکسیژن درمانی، بررسی دید نوزادان براساسCentring Steady Maintain (CSM) ثبت گردید. سپس یک معاینه کامل چشم پزشکی با مردمک باز انجام و یافته های افتالموسکوپیک و بیماری های سیستمیک و چشمی همراه با رتینوپاتی در پرسشنامه اطلاعاتی طرح وارد شد.
نتایج: به طور کلی 25 نوزاد (50 چشم) وارد مطالعه شدند. تشخیص بیماری بر اساس سن حاملگی کم، وزن کم نوزاد در هنگام تولد و یافته های رتین در افتالموسکپی غیرمستقیم بود. گرفتاری چشمی در تمام موارد دو طرفه بود. 33 چشم از 50 چشم (66 درصد) در Stage V،5 چشم در Stage IV رتینوپاتی بودند .Dragged Macula در 8 چشم (16 درصد) و Regressed ROP در 4 چشم (8 درصد) مشاهده شد. سن حاملگی در تمام مبتلایان به رتیوپاتی 32 هفته یا کمتر (27.6±2) و در 81.2 درصد موارد ثبت شد. وزن هنگام تولد 1500 گرم و یا کمتر بود. در 36 درصد از موارد توصیه متخصص نوزادان برای معاینه چشم پزشکی وجود داشت ولی در 48 درصد نوزادان معاینه چشم پزشکی توصیه نگردیده بود. متوسط سن کودکان در اولین معاینه چشم پزشکی (25.1±13.8) هفته بود. 7 مورد از 9 (77 درصد) کودکی که به والدین آنها توصیه شده بود به چشم پزشک مراجعه کنند، دیرتر از زمان توصیه شده 25.3±12.8) هفته بعد از تولد) مورد معاینه چشم پزشکی قرار گرفته بودند. والدین تمام نوزادان از عواقب بیماری های چشمی در نوزادان نارس بی اطلاع بودند. در 38 چشم (76 درصد) دید نهایی(Not Centre, Not Steady, Not Maintain (NC NS NM)) ، در 8 چشم (16 درصد(CNSNM و در 4 چشم (8 درصد (CSM تخمین زده شد. 56 درصد کودکان به طور کامل نابینا و 28 درصد آنها آسیب شدید بینایی داشتند.
استنتاج: سن حاملگی 32 هفته یا کمتر و وزن هنگام تولد 1500 گرم یا کمتر دو فاکتور عمده با رتینوپاتی نوزادان نارس می باشد.
معاینه دیر هنگام چشم در نوزادان نارس منجر به نابینایی و آسیب های شدید بینایی داشتند.
تاخیر در معاینه چشم پزشکی ناشی از عدم شناخت بعضی از متخصصین نوزادان از این بیماری و نیز فقدان آگاهی عمومی از عوارض این بیماری در چشم می باشد.

کلید واژه: رتینوپاتی نوزادان نارس، آسیب بینایی، نابینایی  
تاریخ ثبت در بانک 19 اردیبهشت 1395