کد sr-26156  
عنوان اول ترجمه و بررسی روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم  
نویسنده مهدی قنادزاده  
نویسنده الناز علیمی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه طب توانبخشی  
شماره پیاپی 4  
سال 1395شمسی  
ماه زمستان  
زبان فارسی  
متن مقدمه و اهداف کودکان اختلال طیف اتیسم مشکلات مختلفی از جمله نقص در تعاملات اجتماعی و رفتارهای تکراری نشان می دهند. این مشکلات بر توانمندی های کودک برای مشارکت در سطح مدرسه و جامعه تاثیر می گذارد. تعدد این مشکلات منجر به ایجاد سردرگمی برای درمانگران، مربیان و خانواده ها برای انتخاب مناسب ترین نوع خدمات توانبخشی برای کودک می شود. هدف از مطالعه ی حاضر، ترجمه و بررسی روایی ظاهری و محتوایی پرسش نامه ای می باشد که برای بررسی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم در نیوزلند توسط Jeff Sigafoos طراحی شده است. نتایج حاصل از این پرسش نامه می تواند در جهت سهولت در طراحی برنامه درمانی توانبخشی برای کودکان دارای اختلال طیف اتیسم به کار گرفته شود.
مواد و روش ها در پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر از روش روان سنجی استفاده شد. ابتدا پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی از طراح اصلی آن دریافت و اجازه ی ترجمه آن اخذ شد. ترجمه به صورت پیش رو-پس رو صورت گرفت. پس از آن روایی ظاهری توسط 10 نفر از خانواده های کودکان دارای اختلال طیف اتیسم و روایی محتوایی توسط 10 مربی در آموزش کودکان اتیسم دارای تجربه در زمینه ی کار بالینی بررسی شد. نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) محاسبه گردید.
یافته ها پس از مرحله ی ترجمه یکی از سوال ها حذف شد. روایی ظاهری بسیار بالا (97/0) برای این پرسش نامه به دست آمد. نسبت روایی محتوایی (1-8/0) و شاخص روایی محتوایی در محدوه قابل قبول (99/0) قرار گرفت.
نتیجه گیری پرسش نامه ی نیازسنجی اولویت های آموزشی و درمانی دارای روایی ظاهری و محتوایی مناسب برای بررسی نیازها و اولویت های درمانی و آموزشی والدین کودکان دارای اختلال طیف اتیسم است.
کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، نیازسنجی آموزشی، اولویت درمانی، روایی  
تاریخ ثبت در بانک 12 اسفند 1398