کد sr-25675  
عنوان اول بررسی روایی و پایایی مجموعه آزمون های ارزیابی حرکت کودکان-ویرایش دوم در کودکان کم توان ذهنی  
نویسنده بهمن علیزاده  
نویسنده عبداله قاسمی  
نویسنده الهه عرب عامری  
نویسنده میثم میثم رضایی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی سال 9 شماره 1  
سال 1398شمسی  
ماه سال  
زبان فارسی  
متن زمینه و هدف
نقص در عملکرد حرکتی در کودکان کم توان ذهنی رایج است. اندازه گیری عملکرد حرکتی با ویژگی های روان سنجی صحیح برای استفاده بالینی و پژوهش ضرورت دارد. هدف از این تحقیق، تعیین روایی و پایایی مجموعه آزمون های ارزیابی حرکت کودکان ویرایش دوم (MABC-2) برای کودکان 7تا10ساله کم توان ذهنی بود.

روش بررسی
روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. بدین منظور 124 دانش آموز 7تا10ساله کم توان ذهنی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 96-1395 به شیوه نمونه هدفمند دردسترس انتخاب شدند. روایی آزمون MABC-2 به شکل روایی هم زمان با آزمون BOT-2 و پایایی به صورت پایایی همسانی درونی و به شیوه آلفای کرونباخ به دست آمد. برای تحلیل آماری داده ها، نرم افزار SPSS نسخه 19 به کار رفت. سطح معناداری نیز 0٫05 در نظر گرفته شد.

یافته ها
مقدار آلفای کرونباخ کلی 0٫89 محاسبه شد که همبستگی قوی را نشان داد. کمترین و بیشترین مقدار همبستگی اسپیرمن بین هر ماده با نمره کل به ترتیب مربوط به تکلیف پرتاب کیسه لوبیا با 0٫38 و تعادل روی تخته با پای برتر با 0٫79 بود (0٫05>p). ضریب همبستگی اسپیرمن مشخص کرد بین خرده مقیاس چالاکی دستی از آزمون MABC-2 با دو حوزه حرکتی و چهار خرده مقیاس مشترک با آزمون BOT-2 همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد؛ ولی بین خرده مقیاس دریافت و پرتاب از آزمون MABC-2 با هیچ یک از خرده مقیاس های آزمون BOT-2 هیچ گونه همبستگی مثبت و معناداری مشاهده نشد. همچنین خرده مقیاس تعادل از آزمون MABC-2 تنها با خرده مقیاس های سرعت و چالاکی (0٫30r=،0٫024=p) و تعادل (0٫29r=،0٫027=p) از آزمون BOT-2، دارای همبستگی معناداری بود.

نتیجه گیری
براساس یافته های پژوهش آزمون MABC-2 از روایی و پایایی خوبی برای کودکان کم توان ذهنی برخوردار است؛ ولی بعضی از مواد آن برای این کودکان نیاز به تعدیل دارد.

کلیدواژگان: آزمون مجموعه ارزیابی حرکت برای کودکان ویرایش دوم، کم توان ذهنی، پایایی، روایی هم زمان  
تاریخ ثبت در بانک 5 بهمن 1398