کد sr-25668  
عنوان اول پیش بینی بهزیستی روان شناختی و تاب آوری مادران دارای کودکان با اختلال طیف اوتیسم بر اساس انعطاف پذیری شناختی  
نویسنده نواب کاظمی  
نویسنده فریبا داداشلو  
نویسنده فاطمه سادات سیف  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی سال 9 شماره 1  
سال 1398شمسی  
ماه سال  
زبان فارسی  
متن زمینه و هدف
مادران دارای کودکان بااختلال طیف اوتیسم به دلیل مشکلات مواجه شده، نیازمند الگوهای مقابله ای و حمایتی قوی هستند. هدف این پژوهش بررسی رابطه انعطاف پذیری شناختی با بهزیستی روان شناختی و تاب آوری مادران دارای کودکان طیف اوتیسم شهر زنجان بود.

روش بررسی
پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را مادران دارای کودکان بااختلال طیف اوتیسم تشکیل دادند که فرزندشان در مدارس ابتدایی استثنایی شهر زنجان در سال تحصیلی 98-1397مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری دردسترس 180 مادر دارای این فرزندان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندرول و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون و نیز برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد (0٫05=α). همچنین داده ها به کمک ویراست 21 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند.

یافته ها
باتوجه به نتایج پژوهش، بین مولفه های انعطاف پذیری شناختی با بهزیستی روان شناختی مادران رابطه مثبت و معناداری به دست آمد (0٫001>p). نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره برای پیش بینی بهزیستی روان شناختی مادران نشان داد از بین زیرمولفه های انعطاف پذیری شناختی، زیرمولفه ادراک توجیه رفتار و ادراک کنترل پذیری رابطه مثبت و معناداری با بهزیستی مادران داشته که مولفه ادراک توجیه رفتار پیش بینی کننده مهم تر ی برای بهزیستی روان شناختی در این مادران بود (0٫003=p). همچنین نتایج بین مولفه های انعطاف پذیری شناختی با تاب آوری مادران رابطه مثبت و معناداری را نشان داد (0٫001p).

نتیجه گیری
با توجه به اهمیت نقش انعطاف پذیری شناختی در پیش بینی بهزیستی روان شناختی و تاب آوری مادران دارای فرزندان طیف اوتیسم، توجه ویژه به مولفه های آن به متخصصان مربوط پیشنهاد می شود.

کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، مادران  
تاریخ ثبت در بانک 5 بهمن 1398