کد sr-18428  
عنوان اول پلی مورفیسم +35A>C ژن سوپراکسیددیسموتازI و ریسک ابتلا به کاتاراکت پیری  
نویسنده مریم سرور طاهرآبادی  
نویسنده علیرضا نخعی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز  
شماره پیاپی سال 6، شماره 3  
سال 1396شمسی  
ماه تابستان  
شماره صفحه (از) 219  
شماره صفحه (تا) 226  
زبان فارسی  
متن مقدمه و هدف: کاتاراکت پیری یکی از شایع ترین دلایل نابینایی در جهان است. عوامل مختلفی در ایجاد کاتاراکت پیری نقش دارند که مهم ترین آن ها استرس اکسیداتیو است. استرس اکسیداتیو در اثر افزایش تولید رادیکال های آزاد در بدن یا کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن ایجاد می شود. یکی از سیستم های دفاعی بدن در برابر رادیکال های آزاد آنزیم سوپراکسیددیسموتاز I (Cu/Zn SOD) است که آنیون سوپراکسید را به پراکسیدهیدروژن و اکسیژن تبدیل می کند. چندین پلی مورفیسم در رابطه با ژن SOD1 شناسایی شده است که در فعالیت این آنزیم تاثیر می گذارند. مطالعه حاضر باهدف بررسی پلی مورفیسم A/C در موقعیت 35+ در ژن سوپر اکسیددیسموتاز I در بیماران مبتلابه کاتاراکت پیری و مقایسه آن با افراد سالم صورت گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه مورد- شاهدی، بر روی 120 بیمار مبتلابه کاتاراکت که تحت عمل جراحی قرار گرفتند و 104 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام شده است. از هرکدام از افراد مقدار 2 سی سی خون تام در لوله حاوی EDTA جمع آوری شد. پس از استخراج DNA پلی مورفیسم با استفاده از تکنیک هایPCR و (Restriction Fragment Length Polymorphism) RFLP تعیین گردید. نتایج فراوانی پلی مورفیسم ها با استفاده از آزمون آماری Chi-square مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: توزیع ژنوتیپ AA وAC ژن SOD1 در بیماران مبتلابه کاتاراکت پیری به ترتیب برابر 2/99% و 8/0% بود و ژنوتیپ CC در بیماران دیده نشد. به طور مشابه، فراوانی ژنوتیپ AA و AC در گروه کنترل به ترتیب 99% و1% بود و ژنوتیپ CC در این گروه نیز مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بین فراوانی پلی مورفیسم ژن SOD1 در گروه بیمار و کنترل ازلحاظ آماری ارتباط معناداری دیده نشد. این نتایج نشان می دهند که پلی مورفیسم ژن SOD1 با افزایش ریسک ابتلا به کاتاراکت پیری ارتباط ندارد.


کلیدواژگان: رادیکال آزاد، استرس اکسیداتیو، کاتاراکت پیری، سوپراکسیددیسموتاز، پلی مورفیسم  
تاریخ ثبت در بانک 20 فروردین 1397