کد sr-18300  
عنوان اول پیش بینی مشکلات رفتاری-عاطفی دانش آموزان با ناتوانی هوشی بر اساس همدلی مادران شان  
نویسنده مریم معصومی  
نویسنده ستاره شجاعی  
نویسنده قربان همتی علمدارلو  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی 12  
سال 1395شمسی  
ماه زمستان  
شماره صفحه (از) 68  
شماره صفحه (تا) 73  
زبان فارسی  
متن هدف: مروری بر تحقیقات گذشته نشان می دهد که کودکان با ناتوانی هوشی مشکلات رفتاری متعددی را تجربه می کنند. از عواملی که به مشکلات رفتاری کودکان می انجامد، می توان به نقش والدین و به ویژه مادر، اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی مشکلات رفتاری - عاطفی دانش آموزان با ناتوانی هوشی بر اساس همدلی مادران شان بود.
روش بررسی: جامعهٔ آماری پژوهش مشتمل بر همهٔ دانش آموزان با ناتوانی هوشی بودند که در سال تحصیلی 94-1393 در مدارس ویژهٔ دانش آموزان با ناتوانی هوشی در شهر شیراز به تحصیل اشتغال داشتند. نمونهٔ پژوهش شامل 120 نفر از دانش آموزان با ناتوانی هوشی شهر شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسش نامهٔ مشکلات رفتاری اینفلد و تونگ (2002) و مقیاس همدلی اساسی جولیف فارینگتون (2006) استفاده شد. پرسش نامهٔ مشکلات رفتاری توسط معلمان و مقیاس همدلی توسط مادران تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به روش هم زمان استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین همدلی و ابعاد اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی مشکلات رفتاری همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (0٫01>p). ولی بین همدلی و ابعاد رفتار ضداجتماعی و درخودماندگی مشکلات رفتاری، همبستگی مشاهده نشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش هم زمان نشان داد که همدلی مادران می تواند اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی فرزندان شان را پیش بینی کند.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اگر به مادران آموزش داده شود که رفتار همدلانه تری با فرزندان شان انجام دهند، اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی آن ها کاهش خواهد یافت.


کلیدواژگان: مشکلات رفتاری ، عاطفی، همدلی مادران، دانش آموزان با ناتوانی هوشی  
تاریخ ثبت در بانک 17 فروردین 1397