کد sr-18247  
عنوان اول تاثیر درمان نگهدارنده با متادون (MMT) بر کارکردهای شناختی مصرف کنندگان مواد مخدر افیونی در زندان مرکزی همدان  
نویسنده بهزاد فیضی منش  
نویسنده یحیی یاراحمدی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی 13  
سال 1396شمسی  
ماه بهار  
شماره صفحه (از) 37  
شماره صفحه (تا) 38  
زبان فارسی  
متن زمینه و هدف: اعتیاد به مواد در انسان به عنوان فرآیندی پیچیده در مغز در نظر گرفته می شود که در طی آن عوامل شناختی همچون ناتوانایی در کنترل رفتار فردی در برابر انگیزهٔ قوی مصرف مواد، مباحث بسیار مهمی تلقی می شوند. لیکن پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان نگهدارنده با متادون بر کارکردهای شناختی مصرف کنندگان مواد مخدر افیونی در زندان همدان انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات علی مقایسه ای بود. نمونهٔ آماری شامل 30 نفر از افراد گروه تحت درمان با متادون، 30 نفر از افراد وابسته به موادمخدر افیونی و 30 نفر از افراد گروه شاهد که در طول زندگی هیچ گونه موادمخدری مصرف نکرده اند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل آزمون حافظهٔ وکسلر و آزمون استروپ بوده و داده ها به وسیله تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد در آزمون حافظهٔ وکسلر، گروه شاهد با گروه تحت درمان با متادون تفاوت معنا داری نداشتند، اما هر دو گروه شاهد و گروه تحت درمان با متادون با گروه وابسته به موادمخدر افیونی تفاوت معنا داری داشتند (0٫001>p). همچنین یافته ها حاکی از آن است که بین توجه انتخابی گروه های بررسی شده در آزمون استروپ در زمان واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان و همچنین در خطای واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان، تفاوت معنا داری وجود دارد (0٫001>p). بین گروه شاهد و دو گروه تحت درمان با متادون و گروه وابسته به موادمخدر افیونی در زمان واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان و همچنین در خطای واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان تفاوت معناداری وجود دارد (0٫001>p). همچنین بین گروه تحت درمان با متادون و گروه وابسته به موادمخدر افیونی در زمان واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان و همچنین در خطای واکنش در هر دو مرحلهٔ همخوان و ناهمخوان تفاوت معنا داری وجود دارد (0٫001>p).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش بیانگر این موضوع است که درمان نگهدارنده با متادون بر بهبود کارکردهای شناختی (حافظه و توجه انتخابی) افراد وابسته به موادمخدر تاثیرگذار است.


کلیدواژگان: اعتیاد، درمان نگهدارنده با متادون، مواد مخدر افیونی، توانمندی های شناختی  
تاریخ ثبت در بانک 17 فروردین 1397