کد sr-18237  
عنوان اول بررسی و مقایسهٔ کیفیت صدای مردان و زنان فارسی زبان با استفاده از روش «تحلیل سپسترال»  
نویسنده آرزو حسن وند  
نویسنده ابوالفضل صالحی  
نویسنده آرمان احمدیان  
نویسنده مهدی رهگذر  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مطالعات ناتوانی  
شماره پیاپی 13  
سال 1396شمسی  
ماه بهار  
شماره صفحه (از) 20  
شماره صفحه (تا) 21  
زبان فارسی  
متن زمینه و هدف: روش های زمان وابسته در تحلیل پارامترهای آکوستیکی صدا دارای محدودیت های فراوانی هستند، درحالی که طی یافته های جدید روش های فرکانس وابسته در ارزیابی کیفیت کلی صدا دارای حساسیت تشخیصی بالایی اند. ازاین رو این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های آکوستیک افراد طبیعی فارسی زبان با استفاده از پارامترهای برجسته ترین قلهٔ سپسترال (Cepstral Peak Prominence یا CPP) و برجسته ترین قلهٔ سپسترال تعدیل شده (Cepstral Peak Prominence-Smoothed یا CPPS) انجام شد.
روش بررسی: این مطالعهٔ تحلیلی-مقطعی بر روی 200 فرد فارسی زبان (100 مرد و 100 زن) انجام شد. از تکلیف کشیدن واکهٔ /آ/ در بلندی راحت و خواندن متن استاندارد برای تعیین ویژگی های آکوستیک صدای این بیماران استفاده شد. تحلیل آکوستیک با استفاده از نرم افزار «Speech Tool»، برای محاسبهٔ پارامترهای CPP و CPPS در تمام نمونه های صوتی صورت گرفت و داده های به دست آمده با به کمک آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین CPPS در گروه مردان در هر دو تکلیف کشیدن واکهٔ /آ/ و خواندن متن به طور معنا داری با گروه زنان تفاوت داشت (0٫001 نتیجه گیری: مردان فارسی زبان از زنان فارسی زبان کیفیت صدای بهتری دارند که می تواند با الگوی شکاف خلفی چاکنایی به عنوان پدیده ای معمول آناتومیک در جمعیت زنان ایرانی مرتبط باشد. همچنین به نظر می رسد دو پارامتر آکوستیک CPP و CPPS پاسخگوی ارزیابی کیفیت صدا در جمعیت فارسی زبان هستند.


کلیدواژگان: تحلیل سپسترال، بزرگسالان فارسی زبان، کیفیت کلی صدا  
تاریخ ثبت در بانک 17 فروردین 1397