کد co-1211  
عنوان موسسه توانبخشی ولیعصر (عج)  
نوع خصوصی  
دامنه فعالیت کشوری  
زبان فارسی  
تلفن 3-88773102  
وب سایت www.vrf.ir  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی میدان ونک – بزرگراه حقانی – بعد از چهارراه جهان کودک – پلاک 14  
کد پستی 15187  
صندوق پستی 6179/15875  
درباره تاریخچه :
جایگاه معلولین در جامعه؛ به عنوان یک واقعیت اجتماعی در تمامی دورانها مطرح بوده است. در نگاه به این مسئله در طول تاریخ رویکردهای مختلفی مدنظر قرار گرفته است. در ابتدا دور نگه داشتن معلولین از جامعه مورد توجه بود اما با ظهور ادیان نگاه به این مسئله تغییر چشمگیری را در برداشت. در میان ادیان، اسلام هیچ گاه اجازه نداده کسی معلولین را تحقیر کنند و همیشه گویاترین تکریمها و احترامها را نسبت به آنها روا داشته است. همانطور که از امور مسلم در مشی پیامبر خدا (ص) و ائمه هدی (ع) نیز اهتمام ایشان نسبت به امور مردم و رفع گرفتاریهای آنها و همچنین توجه و احترام نسبت به افرادی از جمله معلولین بوده که از حقوق واقعی خود محروم شده اند.
معلولین علاوه بر حوائج عادی بشری دارای نیازهای ویژه ای هستند و به همین دلیل جهت تحقق حقوق مادی و معنوی خود مستحق توجه و همت خانواده، مسئولین، متخصصان و آحاد جامعه می باشند. در میان معلولین، کودکان دارای مشکلات ذهنی یا اختلالات نورولوژیکی نیازمند توجهی مضاعف هستند چرا که اگر در سنین کودکی اهتمام کافی جهت بهبود عملکرد حرکتی، شناختی، اجتماعی و خودیاری این فرشتگان زمینی صورت نگیرد، در آینده عواقب جبران ناپذیری برای آنها به وجود خواهد آمد.
در هیاهوی توجه مردم به تعلقات مادی و دنیوی، هنوز هم انسانهای نیک سیرتی وجود دارند که مهمترین دغدغه زندگی شان تلاش در جهت کمک به محرومین و یاری رساندن به افراد نیازمند همراهی دیگران از جمله معلولین است. موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) نیز که در سال 1371 در قالب موسسه ای غیردولتی و غیرانتفاعی تأسیس شد، حاصل نگرانی و دغدغه یکی دیگر از این انسانهای نیک اندیش و فرهیخته نسبت به مسائل و مشکلات کودکان معلول و خانواده ایشان بوده است.
موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) از نخستین ماههای فعالیت خود در راستای حمایت، بازتوانی و آموزش کودکان و بزرگسالان استثنایی فعالیتهای گسترده ای حول محورهای ذیل انجام داده است :

* تأسیس مراکز جامع توانبخشی :
موسسه در آغاز فعالیت، به منظور ارائه خدمات پیشگیری، تشخیصی، درمانی و توانبخشی در سطوح جسمی، ذهنی و اجتماعی، تأسیس مراکز جامع توانبخشی در دو بخش سرپایی و روزانه را در رأس کار قرار داد. لذا مرکز جامع توانبخشی ولیعصر (عج) در سال 1371 در تهران، باهدف ارائه خدمات تخصصی به کودکان با ضایعات ذهنی، یادگیری و نورولوژیکی تأسیس شد. هم اکنون موسسه با 5 مرکز جامع توانبخشی در تهران و یک مرکز در هر یک از شهرهای کاشان، مشهد و شیراز با ارائه خدمات توانبخشی توسط کارشناسان متخصص و مجرب و به کارگیری روشهای نوین درمانی، در طی سالهای فعالیت خود، توانسته است گامی بزرگ در راستای کمک به ارتقای توانمندیهای کودکان استثنایی و بهبود جایگاه آنها در سطح خانواده و جامعه بردارد .
مراکز جامع توانبخشی، مراکزی هستند که در آنها خدمات فراگیر توانبخشی توسط تیم توانبخشی به توانخواه ارائه می شود. از خدمات کلینیکی که در مراکز جامع توانبخشی وابسته به موسسه ارائه می شود می توان به کاردرمانی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، آبدرمانی ، الکتروتراپی، روانشناسی ، خدمات اختلال یادگیری، خدمات پایش رشد و همچنین لباس فضایی (مرکز امید عصر) و آموزش نمونشی ( مراکز نوید عصر و امید عصر)، اشاره کرد. ویژگیهای خدمات سرپایی که از سوی موسسه به مددجویان ارائه می شود عبارتند از :
1-کلیه خدمات زیر نظر تیم توانبخشی که سوپروایزری بخشهای تخصصی را بعهده دارند انجام می شوند.
2- متناسب با نیاز کودک و ضایعه ای که به آن مبتلا است خدمات متفاوت مورد نیاز کودک بطور منسجم و در یک مرکز به کودک ارائه می شود.
3- اثر بخشی خدمات ارائه شده به مددجویان بشدت مورد توجه قرار دارد، بگونه ای که تلاش می شود خدمات ارائه شده، مددجو را به سمت استقلال کامل یا نسبی هدایت نماید.
4-درمانگران، متناسب با نوع ضایعاتی که مددجویان دارند در آن حیطه خاص بطور تخصصی کار می کنند.
5-آموزش و مشارکت خانواده در امر درمان یک اصل اساسی در ارائه خدمات می باشد.
6- در کنار استفاده از خدمات غیر کلینیکی مانند استفاده از مجهزترین تجهیزات توانبخشی و وسایل کمک توانبخشی استاندارد؛ استفاده از تمامی رویکردهای روز دنیا نظیر رویکرد بوبت ،رویکرد پتو(Conductive Education) ، رویکرد لباس فضایی(Adeli Suit) و رویکرد مداخلات زودهنگام(Portage)، در ارائه خدمات توانبخشی مد نظر قرار گرفته است.
از جمله رویکردهای مطرح توانبخشی که برای اولین بار توسط موسسه توانبخشی ولیعصر(عج) در کشور ارائه شده است، لباس فضایی و آموزش نمونشی است :
1- لباس فضایی :
در دو دهه اخیر رویکردهای نوینی در درمان کودکان فلج مغزی مطرح و مورد استفاده قرار گرفته اند. یکی از این رویکردها، رویکرد لباس فضایی و درمانهای مرتبط با آن است. تفکر استفاده از لباس فضایی به اواخر دهه 1960 بر می گردد که این لباس جهت حفظ تناسب عضلانی بدن فضانوردان پس از تجربه بی وزنی در فضا، در کشور روسیه مورد استفاده قرار گرفت. کاربرد درمانی لباس فضایی در سال 1991 توسط ولادیمیر تیچینا صورت گرفت و در سال 1997 توسط مسینووا برای درمان کودکان فلج مغزی به کار برده شد. این درمان مبتنی بر 3 اصل است:
1- افزایش حس عمقی، بهبود راستای بدن و اعمال مقاومت
2- مشارکت حرکتی فعال بیمار
3- فشردگی و پیوستگی جلسات درمانی

این روش به نام « اصلاح فعال حس عمقی » نیز نامید می شود که الگوهای غیرطبیعی را کاهش داده و الگوهای عضلانی طبیعی را بهبود می بخشد.
این لباس در 5 اندازه وجود دارد که شامل جلیقه، شورت، یک جفت زانوبند و یک جفت کفش مخصوص است که این اجزا توسط یکسری کش و قلابهای خاص به هم متصل می شوند.
رویکرد لباس فضایی، رویکردی موثر در درمان کودکان فلج مغزی است و اثر درمانی آن حتی با قطع درمان نیز از بین نمی رود. از آنجا که این لباس هیچ محدودیت عملکردی را برای فرد ایجاد نمی کند، کودک می تواند تنوعی از الگوهای حرکتی طبیعی را بدون مزاحمت الگوهای حرکتی غیر طبیعی تجربه کند. در این رویکرد علاوه بر پوشیدن لباس فضایی، به تمرینات آماده سازی از جمله ماساژ کل بدن، تمرینات کششی، تمرینات قدرتی و هماهنگی نیز نیاز می باشد.
این رویکرد در سرتاسر کشور روسیه بعنوان یک رویکرد بومی استفاده می شود و کلینیک های مختلفی در کشورهایی مانند کانادا، فرانسه، آلمان، استرالیا، پرتغال، سوئیس، دانمارک و… لباس فضایی را بعنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار می دهند. موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) نیز کارشناسانی را جهت آموزش این رویکرد به روسیه اعزام نموده است و پس از اخذ امتیاز استفاده از آن، لباس فضایی از سال 1385 در مرکز امید عصر و نوید عصر به کودکان فلج مغزی ارائه می شود.

2- آموزش نمونشی ( Conductive Education ) :
Conductive Education (CE) یا آموزش نمونشی یکی از متد های توانبخشی است که با هدف آموزش فرد کم توان جسمی، جهت بهبود تواناییها و کسب تجارب جدید در زندگی روزمره توسط دکتر آندراس پتو در سال 1950 در مجارستان بنا نهاده شده است. وی با تأسیس مرکزی برای کودکان فلج مغزی و بیماران نورولوژیک به تعلیم و درمان آنها پرداخت.
او بر این نکته تأکید داشت که این افراد به جای استفاده از درمانهای متفاوت، نیازمند درمان از طریق آموزش هستند و برهمین اساس سیستم CEرا پایه گذاری کرد. CE معتقد است که سیستم عصبی این افراد توانایی ایجاد ارتباطات نورونی جدید را داراست و این توانایی از طریق آموزش فعال مهیا می شود.
این رویکرد در کشورهای بسیاری در سراسر جهان استفاده می شود و کلینیک های مختلفی، آموزش نمونشی را بعنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار می دهند. با توجه به تأثیرات عدیده ای که این روش درمانی در ارتقای سطح مهارتهای شناختی، خودیاری و حرکتی کودکان فلج مغزی دارد و در راستای یکی از اهداف موسسه که استفاده از رویکردهای نوین و معتبر درمانی در توانبخشی است ، موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) نیز کارشناسانی را جهت آموزش این رویکرد به مرکز پتو (Peto) مجارستان اعزام نموده است و پس از اخذ امتیاز استفاده از آن، روش آموزش نمونشی برای اولین بار در کشور از سال 1384در مراکز امید عصر و نوید عصر به کودکان فلج مغزی ارائه می شود.
ویژگیهای روش آموزش نمونشی :
1- این روش راه جدیدی برای توانبخشی کودکان با اختلال حرکتی و بزرگسالان دارای اختلال عملکرد، باز نموده است.
2- این روش، راهی غیر مستقیم برای ایجاد یکپارچگی عملکرد و یادگیری رفتارهای هماهنگ از طریق ادراک و شناخت است.
3- در این روش، فعالیتهای هماهنگ و یکپارچه از طریق آموزشهای تطبیقی و عملکردهای روزانه آموزش داده می شود . این برنامه نیازمند دستگاه و وسایل کمکی و تکنولوژی پیشرفته ای نیست . در واقع اصل بر این است که محیط تغییر نمی کند بلکه فرد ناتوان است که باید خود را بامحیط تطبیق دهد.
4- هدف اولیه و اساسیCE رشد تک بعدی کارکردهای حرکتی نیست، هدف اصلی، پیشرفت همه جانبه فرد است که منجر به رشد عملکرد فرد می شود.
5- یکی از فاکتورهای حیاتی در CE وجود هدایتگر آموزشی (کانداکتور) است. این فرد نیازهای اجتماعی، فرهنگی و محیطی کودک را ارزیابی کرده و محتویات آموزش را بر این اساس پایه گذاری می کند. یک هدایتگر آموزشی نیازمند سطح بالای علمی و یک تفکر منسجم و مصمم است.
6- برنامه CE یک برنامه پیچیده و کامل از تمامی کارهایی مثل غذا خوردن، بازی، یادگیری و … است که یک کودک سالم از صبح تا شب انجام می دهد . این برنامه شامل تمامی نیازهای فیزیکی، ‌ذهنی و اجتماعی در جهت رشد یکپارچگی و سلامت ذهنی، جسمی و روانی کودک است.
7- کودک کم توان نمی تواند با تمرینات انفرادی و به تنهایی در جهت تطبیق با جامعه و اجتماع پیش رود. یکی از ویژگیهای این روش وجود گروههای آموزشی در هر سن است. گروههای CE نتایج ویژه و منحصر به فردی در تسهیل روابط اجتماعی کودکان حتی درکودکان کم سن و سال داشته است.
8- تحقیقات نشان می دهد که بودن در جمع، یک انگیزه قوی برای پیشرفت است. تجارب نشان می دهد که حتی کودکان منزوی و دور ازجمع هم پس از مدت 3-2 هفته در گروه فعال می شوند.
9- تاثیر گروه بر خانواده کودک کم توان نیز قابل ملاحظه است. حداقل نتیجه آن این است که خانواده علاوه بر مشکل کودک شاهد تواناییهای او نیز خواهند بود.

valiasr02– گروه هدف :
آموزش نمونشی در حیطه اختلالات حرکتی – جسمی ارائه خدمت می کند. بنابراین کودکان فلج مغزی ( اعم از همی پلژی، دای پلژی ، کوادری پلژی، آتاکسی و آتتوئید ) ، کودکان دارای تأخیر رشدی – حرکتی و کودکان مبتلا به ضایعات نخاعی مادرزادی می توانند از خدمات این روش بهره مند شوند.
از آنجائیکه CE، روشی آموزشی و نیازمند توجه و شرکت فعال کودک در برنامه ها و فعالیتها است، کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان دارای اختلالات عضلانی پیشرفته، میوپاتی ها، سندرمها و کودکان مبتلا به اتیسم سودی از استفاده از روش آموزش نمونشی نخواهند برد.

– سن مناسب برای استفاده از این روش :
– سن استفاده از CE مهم است. هشتاد درصد کودکانی که قبل از 1 سالگی در گروههای CE شرکت نموده و از این متد بهره گرفته اند، در مدارس عادی پذیرفته شده اند. بنابراین هرچه این روش در سنین اولیه عمر کودک مورد استفاده قرار گیرد امکان موفقیت در آن بیشتر است.

* آموزش روزانه کودکان زیر شش سال دچار مشکل ذهنی، جسمی و حرکتی :
بخش « آموزش روزانه به کودکان معلول زیر 6 سال » یکی از بخشهای فعال مراکز جامع توانبخشی وابسته به موسسه است که توانسته با برنامه آموزشی – توانبخشی مسنجم، زمینه ساز ورود کودکان بسیاری در طی این سالها به مدارس استثنایی یا حتی عادی شود. اختلالات ذهنی، حرکتی، یادگیری، رفتاری، تکاملی، نافذرشد و نوزادان پرخطر از اختلالات تحت پوشش این مراکز می باشند که به کودکان 2 تا 14 سال ارائه می شود. برنامه های آموزشی این بخش با کمک کارشناسان تیم توانبخشی شامل کاردرمان، گفتاردرمان، روانشناس و فیزیوتراپ، تدوین و در قالب فعالیتهای شاد و جذاب کودکانه اجرا می شود. مهمترین اهداف بخش روزانه عبارتند از :
1- تقویت و بهبود مهارتهای حرکتی درشت و ریز کودک
2- تسهیل و بهبود مهارتهای کلامی و گفتاری کودک
3- تقویت و بهبود مهارتهای درکی و شناختی کودک
4- آموزش مفاهیم
5- حذف و کاهش اختلالات رفتاری کودک
6- تقویت مهارتهای اجتماعی و فردی کودک
7- آموزش مهارتهای خودیاری

*حرفه آموزی به دختران و پسران کم توان ذهنی جهت کسب توان حرفه ای و رسیدن آنها به استقلال نسبی :
سابقه تأسیس دو مرکزحرفه آموزی ویژه دخترا ن و پسران کم توان ذهنی بالای 14 سال، توسط موسسه توانبخشی ولیعصر(عج)، به سال 1374 بر می گردد که این دو مرکز از سال 1384 در قالب مرکز حرفه آموزی ارمغان عصر در دو بخش مجزا، در حال فعالیت می باشند.
هدف اصلی مرکز، شناسایی و تقویت توانمندیهای افراد کم توان ذهنی و کمک به ارتقای سطح استقلال آنها در زندگی و آماده کردن آنها برای بازار کار با توجه به سطح توانمندیهای آنان است. آموزش به کم توانان ذهنی در این مرکز برپایه روشهایی است که برای آموزش مهارتهای حرفه ای ، تجربه و تدوین شده است.
روند آموزشی افراد کم توان ذهنی از همان اولین برخورد شروع می گردد. اگر در اولین برخورد نقش وخاطره خوبی در ذهن کودک باقی نماند ممکن است مدتها در برقراری ارتباط خلل ایجاد شود. سعی و تلاش کلیه کارشناسان مرکز ارمغان عصر فراهم نمودن محیطی آرام و دوستانه برای مددجویان است تا با کمترین مسئله ای آموزشهای علمی، اصولی و هدفمند کارشناسان مرکز را پذیرا باشند.
به طور کلی روند کار آموزش به این صورت است که مددجو به صورت شفاهی با کار روبرو می‌شود و راهنمایی‌هایی به منظور ایجاد کار صورت می‌گیرد و در این صورت حداقل واکنش صحیح وی بلافاصله تشویق می‌شود. اگر واکنش مددجو صحیح نباشد راهنمایی مربی تکرار می‌شود و الگویی صحیح از پاسخ به وی ارائه می‌شود.اگر مددجو بازهم پاسخ صحیح ندهد ضمن تکرار دستور، با گرفتن دست وی شیوة صحیح انجام کار به طور عملی و با کمک خود وی نشان داده می شود . ثبت هریک از این مراحل بروی فرم‌های مخصوص ثبت رفتار به منظور نشان دادن سرعت مددجو در طی یک گام و تعداد جلسات مورد نیاز برای یادگیری یک فعالیت انجام می گیرد . لازم به ذکر است که طی تمامی گام‌ها برای هریک از مددجویان ضروری نیست و آنان براساس توان خود می‌توانند از تعدادی از مراحل جهش کنند. همچنین با اندازه‌گیری زمان انجام فعالیتهای مختلف موجود در یک حرفه ، مقایسة سرعت انجام فعالیت توسط مددجو با زمان مطلوب صورت می گیرد و تلاش می شود این فاصله به حداقل برسد. پس از طی مراحل فوق تعداد جلساتی که برای طی هریک از گام‌ها لازم است تا فرد قادر به کسب آن مهارت شود تعیین می شود و آموزشهای عملی با استفاده از رویکردهای علمی آغاز می شود. لازم به ذکر است مدت این دوره 6 تا 9 ماه است که شامل آموزشهای مقدماتی و آموزش حرفه می شود. این آموزشها با توجه به نیازهای آموزشی هر حرفه برنامه ریزی شده است که تنوع کاری فراوانی را نیز در بر دارد.

اهداف بخش آموزش حرفه ای عبارتنداز:
1٫کشف و رشد توانمندی های مددجویان کم توان ذهنی
2٫جبران ناتوانایی ها و نقایص شناختی،حرکتی و اجتماعی مددجویان کم توان ذهنی از طریق فعالیتهای حرفه ای
3٫آماده سازی مددجویان برای کسب استقلال نسبی در حرفه و فعالیت های اجتماعی مربوط به آن
4٫فراهم آوری امکان ادغام مددجویان مبتلا به ناتوانایی های هوشی در جامعه از طریق فعالیت های حرفه ای
5٫فعال کردن خانواده های این افراد در امر آموزش و توانبخشی فرزندان به روش های گوناگون از جمله همکاری در آموزش، تعیین اهداف،تصمیم گیری های مختلف و …
یکی از شعارهای مرکز ارمغان عصر « بازتوانی و استقلال بخشیدن به مددجویان » است. لذا توانخواهان پذیرفته شده در مرکز پس از طی مراحل آموزش به سطح تولید قابل قبول برای عرضه به بازار مصرف دست می یابند. این مرکز با در اختیار قرار دادن امکانات مناسب مکانی و تجهیزات کارگاهی به روز و استاندارد برای توانخواهان و تلاش بی وقفه مددکاران مرکز جهت بازاریابی مناسب برای تولیدات توانخواهان، گام مهمی در جهت بازتوانی و بخشیدن استقلال به دختران و پسران کم توان ذهنی برداشته و در صدد رسیدن به موفقیتهای بیشتری در این زمینه است.
مرکز ارمغان عصر دارای کارگاههای تولیدی متنوعی از جمله کارگاه جعبه سازی، کارگاه بسته بندی ، کارگاه پاکت سازی ، کارگاه مونتاژ قطعات سنگی ، کارگاه مونتاژ بدلیجات و کارگاه خیاطی است.
خدمات توانبخشی مرکز توسط درمانگران متخصص هر رشته برای توانخواهان برنامه ریزی و اجرا می شود که شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی، موسیقی درمانی، رفتاردرمانی، آموزش مهارتهای خودیاری و مهارتهای روزمره زندگی و آموزش رفتار و برخوردهای مناسبت اجتماعی است.
مرکز ارمغان عصر علاوه بر ارائه خدمات توانبخشی و حرفه آموزی به توانخواهان، با اهداف مختلفی از جمله تغییر نگرش جامعه نسبت به توانمندیهای معلولین، افزایش حس مسئولیت پذیری توانخواهان، سپری شدن مفید اوقات فراغت آنها و کسب مهارتها و پیشرفتهای جسمانی و همچنین به عنوان پیش زمینه ای برای ایجاد علاقه و انگیزه برای توانخواهان جهت حضور در برنامه های حرفه ای، فعالیتهای فوق برنامه متنوعی را برای آنها در نظر گرفته است که از جمله این فعالیتها عبارتند از :
1- ورزش : در اختیار قرار دادن فضای ورزشی مناسب به مددجویان و آموزش فعالیتهای ورزشی مطابق با توانمندیهای آنها توسط مربیان متخصص در زمینه ورزش معلولین ذهنی جهت ارتقای سطح توانمندیهای جسمانی، حرکتی و ذهنی توانخواهان و ایجاد انگیزه و نشاط برای آنها و خانواده شان.
2- آموزش کارهای هنری از جمله درست کردن کارت پستال از نقاشی های توانخواهان، سفال سازی و تزئین سفال، جعبه و ساکهای تزئینی، آموزش گلدوزی و پولک دوزی برای دختران .
3- آموزش کامپیوتر : با توجه به سطح آموزش پذیری مددجویان، اصول اولیه کار با کامپیوتر به آنها آموزش داده می شود.
4- برگزاری اردوهای یک روزه و چند روزه با هدف تغییر نگرش جامعه نسبت به معلولین ذهنی و افزایش حس مسئولیت پذیری توانخواهان و یادگیری آداب اجتماعی.
5- برگزاری نمایشگاههای دوره ای از تولیدات و دستاوردهای مددجویان با هدف ایجاد حس اعتماد به نفس و فراهم نمودن زمینه هایی جهت ایجاد شغل برای آنها.

* ارائه خدمات توانبخشی به کودکان اتیستیک :
بر اساس تعریف انجمن روانپزشکی آمریکا (APA)، اتیسم یک اختلال عصبی – تکاملی است که با آسیب در مهارتهای ارتباطی- اجتماعی و وجود رفتارهای تکراری و محدود شناخته می شود. در واقع کودکان مبتلا به اتیسم در ارتباط کلامی و غیر کلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی مشکل دارند. اتیسم با یک طیف گسترده معرفی می گردد که افراد مبتلا به این اختلال بر اساس تواناییها و ضعفها در درجات خفیف تا شدید درجه بندی می شوند. بر طبق آمار منتشر شده در سال 2012، از هر 88 کودک متولد شده یک نفر مبتلا به اتیسم است. همچنین احتمال بروز اتیسم در پسران 4 برابر دختران است. تحقیقات نشان داده است که تشخیص زودهنگام اتیسم در درمان و بهبود وضعیت کودک بسیار موثر است. ضروری است این تشخیص با استفاده از نیروهای متخصص و مجرب و تستهای معتبر تشخیصی انجام شود تا بر اساس نتایج بدست آمده بتوان برنامه های ویژه هر کودک را طراحی نمود. بر همین اساس و با توجه به خلأ موجود در زمینه توانبخشی و درمان اتیسم، موسسه توانبخشی ولیعصر(عج)در سومین دهه از فعالیت خود، مرکز اتیسم ندای عصر را افتتاح کرد.
خدمات مرکز اتیسم ندای عصر :
– تشخیص و ارزیابی کودکان اتیستیک با استفاده از تستهای تشخیصی استاندارد متناسب با سن کودک؛ – انجام مداخلات درمانی بصورت ساعتی و روزانه با بهره گیری از رویکردهای مختلف آموزشی، حرکتی، گفتاری ، ارتباطی و تکمیلی؛
– اجرای برنامه های درمانی انفرادی متناسب با نیاز کودک، با بهره گیری از شیوه های مختلف توانبخشی در بخشهای کاردرمانی، گفتار درمانی و روانشناسی؛
– بهره گیری از امکانات، ابزارها و وسایل خاص بمنظور بهبود مهارتهای حرکتی، گفتاری، ارتباطی، شناختی، اجتماعی و خودیاری کودکان اتیستیک؛
– اجرای برنامه های آموزشی ویژه اعضای خانواده کودکان اتیستیک بمنظور ارتقاء سطح دانش و آگاهی ایشان از طریق بروشور، کتابچه، مشاوره تلفنی و کارگاههای آموزشی.

*تلاش در جهت پیشگیری از بروز معلولیت های ارثی و مادرزادی در قالب آگاهی بخشی به خانواده ها و شناسایی و تدارک خدمات بهنگام توانبخشی ( پایش رشد ) :
خدمات پایش رشد و تکامل کودک با استفاده از سیستم پورتیج به ارزیابی کودک از نظر حرکتی ، گفتاری، شناختی، اجتماعی و خودیاری می پردازد و بر اساس آن مشخص می نماید که وضعیت تکاملی کودک در هریک از حیطه های مذکور چگونه است. در سیستم پورتیج روند تکاملی یک کودک عادی مد نظر است و هنگامی که کودکی با این سیستم ارزیابی می شود ، مشخص می گردد که این کودک متناسب با سنش از نظر تکاملی جلوتر، عقب تر یا هم سطح کودکان عادی همسن است. همانگونه که در پایش رشد از طریق اندازه گیری دور سر ، اندازه قد و میزان وزن یک کودک وضعیت رشد جسمی او در مراکز بهداشتی درمانی با استفاده از نمودارهای رشدی مشخص می شود و در صورت تأخیر در این زمینه ها، توصیه های لازم دارویی و تغذیه ای برای رفع مشکل ارائه می شود؛ از طریق پایش تکامل کودک با استفاده از سیستم پورتیج نیز وضعیت کودک از نظر حرکتی ، گفتاری ، شناختی ، اجتماعی و خودیاری بخوبی مشخص می شود . در صورتی که یک کودک از نظر تکاملی هم ردیف سایر کودکان عادی یک جامعه باشد و یا اینکه از آنها جلوتر باشد نیاز به هیچگونه اقدام خاصی ندارد . اما در صورتی که یک کودک از نظر تکاملی در تمامی پنج حیطه فوق الذکر یا یک یا چند حیطه ( برای مثال فقط در زمینه حرکتی یا گفتاری و حرکتی ) مشکل داشته باشد، نیازمند مداخله زودهنگام توانبخشی است تا با استفاده از این روش تأخیر ایجاد شده جبران و بر طرف شود. معمولا پایش رشد تکامل در سنین طلایی بدو تولد تا 6 سالگی انجام می شود. بدیهی است حساسیت و اهمیت این کار در سنین اولیه تولد بسیار مهمتر و با اهمیت تر است.
در صورتی که مشکل تأخیر کودک در حیطه تکاملی در روزها و ماههای اولیه تولد مشخص شود اثر بخشی مداخلات زودهنگام در رفع مشکل بسیار بیشتر از سنین بالاتر است. مداخله زود هنگام، متشکل از خدمات و کارهایی است که بایستی به موقع و صحیح انجام دهیم تا به کودکی که مشخص شده است در یک ، چند یا تمامی حیطه های پنجگانه تکاملی دچار تأخیر است کمک نماییم که این تأخیر را جبران نماید. معمولاً روند مداخله زودهنگام در سیستم پورتیج از طریق آموزش خانواده ها و یکسری کارتهای فعالیت انجام می شود . بر روی این کارتها تمرینات ساده ای نوشته شده است که می تواند در رفع تأخیر کودک به پدر و مادر در کوتاه ترین زمان کمک نماید.
خدمات پایش رشد در کلیه مراکز جامع توانبخشی وابسته به موسسه به مددجویان ارائه می شود.

*خدمات مربوط به اختلال یادگیری :
اختلال یادگیری یک واژه کلی است برای توصیف مشکلات خاصی که کودکان در زمینه ی پردازش اطلاعات و مهارتهای یادگیری دارند و اغلب سبب می شود که موفقیت در تحصیل برای کودک عذاب آور شود و در برخی موارد منجر به دلسردی، عزت نفس پایین، سرخوردگی مزمن و روابط ضعیف با همسالان گردد.
با توجه به این که اختلالات یادگیری یکی از شایع ترین اختلالات به ویژه در سنین کودکی و نوجوانی محسوب می گردد و به منظور تشخیص زود هنگام و ارائه خدمات روانشناختی و مشاوره ای به این گونه دانش آموزان و خانواده های آنان؛ بخش اختلالات یادگیری موسسه توانبخشی ولیعصر(عج) تأسیس شده و ارائه خدمات می نماید. باید توجه داشت که این کودکان نیازمند درمان های روانشناختی – تخصصی این اختلال هستند تا ضعفهای مهارتی و پایه ای آن ها که مخصوص این کودکان است به صورت تخصصی درمان شود.

پیامدهای منفی این اختلال برای کودک در صورت عدم درمان :
از آن جا که این کودکان در درس های مدرسه با شکست مواجه می شوند، اغلب اعتماد به نفس آن ها آسیب می بیند. در نتیجه مهارت های اجتماعی این کودکان نیز می تواند تحت الشعاع قرار گیرد، بنابراین تحمل کم در برابر شکست و ناکامی ، فشار عصبی زیاد، اضطراب و نگرانی، منزوی و گوشه گیر شدن، بروز رفتار های پرخاشگرانه، وابسته بودن به دیگران ، عدم انگیزه و رغبت نسبت به یادگیری و دچار درماندگی شدن از جمله پیامدهای عدم درمان این اختلال در کودکان است.

*ارائه خدمات توانبخشی اجتماعی در راستای ارتقای مهارتهای اجتماعی واستقلال بخشی به کودکان کم توان ذهنی و جسمی در قالب طرحها و خدماتی از جمله :
1- طرح راهی به آسمان :
سیر بهبودی کودکان دچار نقایص جسمی – بخصوص آنهایی که قادر به انجام کارهای روزمره زندگی نیستند- معمولاً یک روند کند یا متوقف را طی می کند. زمان به سرعت سپری می شود، جلسات درمانی یکی پس از دیگری انجام می شود، اما والدین این کودکان همچنان مجبورند تمامی کارهای روزمره ( شامل: حرکت کردن، غذا خوردن، آشامیدن، لباس پوشیدن، حمام رفتن، دستشویی بردن و … ) فرزندشان را انجام دهند. سن کودک بالاتر می رود و وزن او بر کمر و اندامهای پدر و مادر سنگینی می کند و عدم آگاهی از شیوه های صحیح مراقبت و توجه نکردن به آن باعث خستگی و آسیب جسمی و روانی ایشان می گردد…
امروزه تحقیقات و مطالعات گسترده توانبخشی بیانگر این مطلب است که خانواده ها نباید صرفاً به خدماتی که در مراکز توانبخشی ارائه می شود اتکا کنند، بلکه باید بتوانند زمینه استفاده از همه توانمندیهای کودک را فراهم سازند. یکی از مهمترین عواملی که می تواند این امکان را برای کودک به وجود آورد استفاده از وسایل کمکی است. اینکه چگونه و به چه شکلی و با استفاده از چه وسایلی به کودک کمک شود، نیازمند افزایش دانش و آگاهی والدین است. در صورتی که این امر محقق شود یک تغییر کوچک در محیط زندگی کودک، زمینه بروز و افزایش توانمندیهای مختلف برای کودک در آینده را به راحتی فراهم می سازد. به همین منظور موسسه توانبخشی ولیعصر ( عج ) با ارائه طرح اهدای وسایل کمک توانبخشی و آموزش شیوه های صحیح مراقبت و نگهداری از کودکان فلج مغزی، امید دارد اثربخشی خدمات درمانی افزایش یافته، دوره های درمانی کوتاهتر شده، آسیبهای جسمی، روانی و اقتصادی به خانواده ها کاهش یابد وزمینه حضور مددجو و خانواده دراجتماع فراهم و درنهایت توانبخشی و نگهداری کودکان دچار نقایص جسمی آسان تر شود.
– اهداف طرح راهی به آسمان :‌
*ارتقاء فرهنگ استفاده از وسایل کمک توانبخشی و مناسب سازی محیط زندگی؛
*کمک به استقلال مددجویان در فعالیتهای روزمره زندگی؛
*کمک به بهبود توانائیهای عملکرد حرکتی مددجویان؛
* کمک به روند درمان و کوتاه کردن مسیر آن؛
* افزایش مهارتهای شناختی، خودیاری و اجتماعی مددجویان؛
*افزایش نقش محوری خانواده در روند توانبخشی؛
* کاهش آسیبهای جسمی و روانی خانواده.
– وسایل و خدماتی که بر حسب نیاز مددجو اهدا می شود:
1- واکر ( برای راه رفتن کودکان با مشکلات حرکتی)
2- کالسکه مخصوص
3- ویلچرمخصوص حمام
4- کفش واسپیلنت
5- سی دی های آموزشی
6- جزوات آموزشی
7- ارائه مشاوره کارشناسی به منظور مناسب سازی محیط زندگی از طریق سایت موسسه

– روند اجرای طرح :
– این طرح فقط مددجویانی را شامل می شود که نمی توانند حرکت سر، نشستن، ایستادن و راه رفتن خود را کنترل کنند.
– این طرح کودکانی که مشکلات حرکتی آنها ناچیز بوده و در کوتاه مدت برطرف می شود را در بر نمی گیرد.
– اهدای وسیله براساس ارزیابی تخصصی و بر حسب نیاز کودک با توجه به بودجه ای که برای هر مددجو در نظر گرفته شده است امکان پذیر خواهد بود؛ بدیهی است نمی توان همه وسایل را به یک مددجو اهدا کرد.

این طرح تا به حال در شهرهای تهران و کاشان و استانهای قم، یزد، شیراز و خراسان رضوی به مرحله اجرا در آمده و نزدیک به 3000 کودک فلج مغزی یا دارای مشکلات شدید حرکتی در کشور را تحت پوشش قرار داده است.

2- خدمات اجتماعی موسسه:
*بخش مددکاری :
موسسه توانبخشی ولیعصر(عج) به خود می بالد که از ابتدای شروع به کار با شعار “هیچ مددجوی نیازمندی به علت مشکل مالی از دریافت خدمات محروم نمی گردد” بخش مددکاری را در تمام مراکز وابسته دایر نموده است. عمده فعالیت های این بخش در مراکز شامل موارد ذیل می باشد:
*کاهش هزینه های خدمات توانبخشی مددجویان
*مصاحبه و مشاوره با خانواده مددجویان
*بازدید از منزل و بررسی مشکلات خانواده ها از نزدیک
*ارجاع مددجویان به سایر سازمان ها
*مشاوره وراهنمایی به خانواده ها درخصوص مشکلات روحی و روانی ناشی از وجود کودک کم توان و تسهیل پذیرش کودک
*مشاوره وراهنمایی به خانوادها درخصوص دسترسی آسان و سریعتر به خدمات اجتماعی مرتبط با درمان در سطح جامعه
*کمک به بهداشت روانی خانواده ها
*برگزاری جلسات آموزشی ویژه والدین
*شناسایی مراکز و موسسات حمایتی و معرفی مددجویان نیازمند به آنها
*مصاحبه حضوری با والدین و استماع نقطه نظرات آنان درخصوص مسائل مختلف درمانی و ارائه راهکارهای مناسب
*شناسایی مشکلات روحی وروانی والدین که ناشی از وجودکودک معلول است و ارجاع آنها به کارشناسان مشاوره و روانشناسی مراکز
*ارزیابی مشکلات و توانمندی اقتصادی خانواده مددجویان در تأمین هزینه های درمانی
*بررسی مشکلات و دغدغه های خانواده در بهره برداری از خدمات موسسه
*طراحی و اجرای طرحهای حمایتی ویژه گروه خاصی ازکم توانان

– حیطه خدمات مددکاری:
با نظر به اینکه مددکاراجتماعی بعنوان عضوی ازاعضای تیم توانبخشی درکنار سایردرمانگران مشارکت فعال دراجرای صحیح برنامه های توانبخشی دارد لذا کلیه مددجویان با انواع ضایعات مختلف می توانند تحت پوشش خدمات این بخش قرارگیرند.

* بخش ورزش ویژه معلولین ذهنی
امروزه ضرورت و اهمیت ورزش بر هیچکس پوشیده نیست و از نقش ورزش در رشد و تعالی انسان بارها و بارها سخن رفته است. لذا محققان ورزش را برای تمام گروههای معلولین و از جمله کم توانان ذهنی یک نیاز می دانند که می تواند در رشد و توسعه توانایی های ایشان مثمر ثمر واقع گردد. لیکن متأسفانه کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی به دلیل شرایط جسمی و ذهنی از ورزش و تفریحات سالم محروم می مانند. از آنجا که یکی از رسالت های توانبخشی استفاده حداکثری از توانایی باقیمانده فرد و رشد نیروهای بالقوه او می باشد ، موسسه توانبخشی ولیعصر (عج)طرحی را تحت عنوان “ورزش همگانی”اجرا می نماید که با دراختیار داشتن فضای ورزشی مناسب و افراد تحصیل کرده و با تجربه، بستری را برای ورزش مددجویان کم توان ذهنی به صورت رایگان فراهم آورده است .
– اهداف طرح ورزش :
*توسعه قابلیت جسمانی،حرکتی و ذهنی مددجویان
*ایجاد اوقات فراغت
*توسعه مهارت های اجتماعی کودکان معلول ذهنی
*حمایت از خانواده های مددجویان کم توان ذهنی
*افزایش آگاهی والدین و ایجاد تعامل بین ایشان
*ایجاد انگیزه و نشاط در خانواده و فرد معلول

– گروه هدف :
مددجویان کم توان ذهنی آموزش پذیر دختر و پسر 20-8 سال شهر تهران .
– ویژگیهای طرح ورزش :
* اجرای طرح به صورت کاملا رایگان
* تحت پوشش قرار دادن تمام مددجویان کم توان ذهی 20-8 سال
* تمرکز بر ورزش معلولین ذهنی و ایجاد فضای خاص این گروه با همکاری مربیان تحصیل کرده و با تجربه
– فاز های اجرا شده طرح ورزش:
فاز 1 :تابستان 1387 در مناطق جنوب ،شرق و غرب تهران در دو گروه دختران و پسران
فاز 2:تابستان 1390 در مناطق شرق و غرب تهران در دو گروه دختران و پسران
فاز 3 :پاییز و زمستان 1390:در مناطق شمال و غرب تهران در دو گروه ختران و پسران
فاز 4‌: پاییز و تابستان 1391 : در مناطق، شمال، غرب و شرق تهران و شهر مشهد در دو گروه دختران و پسران
فاز 5: تابستان 1392 : در مناطق شمال، غرب و شرق تهران و شهر مشهد در دو گروه دختران و پسران
فاز 6 : زمستان 1392 : در مناطق شمال، غرب و شرق تهران
موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در راستای گسترش طرح ورزش و بهره مندی بیشتر مددجویان از خدمات این طرح، در صدد اجرای طرح ورزش در شهرهای یزد، شیراز و کاشان از سال 1393 می باشد. لازم به ذکر است این طرح از سال 1391 در شهر مشهد نیز اجرا می شود.

* بخش ورزش بوچیا :
زمانی که خانواده ای با فرزند فلج مغزی و یا ناتوانی جسمی دیگری مواجه می شود دست نیافتنی ترین فکری که به ذهن ایشان خطور می کند این است که این کودک روزی بتواند ورزش کند.
معمولاً خانواده پس از اطلاع از ناتوانی فرزند خود روزهای پرمشغله ای را سپری می نماید و باید جلسات درمانی متعددی را تجربه کند. این فرایند درمان می تواند در محیطهای مختلفی همچون استخر و سالن های ورزشی تکمیل گردد. زیرا رشد؛ یک فرایند ذهنی، جسمی، اجتماعی و عاطفی است که تمامی این عوامل تحت تأثیر ظرفیت های درونی فرد و محیطی سالم و قدرتمند قرار می گیرد.
تحقیقات مختلفی نشان داده است که تمرینات ورزشی، قسمت های مختلف دستگاه عصبی را پیشرفت می دهد که در نتیجه بر روی جریان ادراکی مثل بینایی، شنوایی و حرکتی اثر مثبتی دارد. ایجاد تسهیلات رشد و نمو همه جانبه از وظایف تیم ها و مراکز توانبخشی است و بهتر است که تمامی کودکان مهارت های حرکتی را در فضاهای اجتماعی تمرین کنند. ورزش بوچیا یکی از فعالیت هایی است این فرصت را برای کودکان معلول جسمی فراهم آورده است. به همین دلیل موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) در سال 1392 اقدام به برگزاری دوره طرح ورزش بوچیا ویژه معلولین جسمی 15-6 سال به صورت رایگان نمود این طرح اهداف ذیل را دنبال می نماید:
*افزایش مهارتهای حرکتی گروه
*افزایش مهارتهای اجتماعی و رفتاری
*افزایش بازتابهای ذهنی ،احساسی و حرکتی
*افزایش مهارتهای خود یاری و نظم
*توسعه قابلیتهای جسمانی
*آموزش و یادگیری مهارتهای مورد علاقه
*آموزش مقدماتی و پیشرفته رشته ورزشی بوچیا
*معرفی مددجویان مستعد به تیمهای ورزشی و ایجاد امکان رقابت در صحنه های ملی و بین المللی برای ایشان
*ایجاد فضای مناسب برا ی والدین گروه هدف در تعامل با یکدیگر
*ایجاد اوقات فراغت برای مددجویان
*ایجاد اوقات فراغت برای والدین
*انجام امور درمانی در قالب برنامه ورزشی

و سعی می گردد در هر دوره شرکت کنندگان به مهارت های ذیل دست یابند:
* تعادل
* توانایی قرار گرفتن در ویلچر
* توانایی کنترل بدن خود
* توانایی پرتاب کردن اشیا به سمت هدف
* انعطاف پذیری و توانایی تغییر پذیری
* درک بازی جوانمردانه
* ایجاد حس اعتماد در موقعیتهای اجتماعی

این طرح از سال 1392 در مرکز نوید عصر به مرحله اجرا در آمد و از سال 1393 در شهرهای یزد، مشهد، شیراز و کاشان نیز اجرا خواهد شد.

* طرح آموزش مهارتهای زندگی و خودیاری :
بی شک یکی از دغدغه های بزرگ والدین کودکان کم توان ذهنی این است که فرزندشان روزی بتواند مستقل زندگی کرده و از خود مراقبت نماید.متأسفانه علاوه بر مشکلات کودکان معلول ذهنی به لحاظ شناختی و ذهنی؛ برخی عوامل دیگر نیز مانع از یادگیری مهارتهای ابتدایی زندگی توسط این گروه کودکان و نوجوانان می گردد.
مواردی چون عدم آگاهی اولیا ، نگرانی خانواده ها و بالطبع ندادن مسئولیت به فرزند کم توان خود، وقت گیر بودن آموزش و انجام فعالیتها توسط کودکان ، ترحم خانواده به فرزند معلول و… منجر به وابستگی شدید، احساس عدم کفایت، بروز رفتارهای نابهنجار، کاهش حضور فرد معلول در جامعه و در نهایت خستگی و کاهش انرژی خانواده از انجام شخصی ترین نیاز های فرزند خویش می شود. گاهی اوقات خانواده با حمایت بیش از حد از فرزند معلول و انجام کلیه کارهای روزمره او فرصت های توسعه و روابط با دیگران را برای فرزند خویش محدود می سازد.
بنابراین فعال بودن در زندگی خانوادگی و اجتماعی اهمیت زیادی در توسعه فردی دارد و همچنین ایجاد فرصت برای شرکت در فعالیت های اجتماعی تأثیر زیادی بر هویت فردی، اعتماد بنفس، کیفیت زندگی و در نهایت وضعیت اجتماعی فرد خواهد گذاشت.
افراد معلول نیازمند طیف وسیعی از مهارت ها می باشند که آن ها را قادر به مشارکت معنا دار در خانواده و جامعه می کند.یکی از راه های غنی کردن محیط کودکان، آموزش مهارت های خودیاری است. این دست مهارت ها وقتی در محیط طبیعی به کار می روند بسیار بهتر از محیط های مصنوعی و تئوری آموخته می شوند.
آموزش مهارتهای روزمره زندگی از همان ابتدای فعالیت موسسه در برنامه های توانبخشی مراکز وابسته به موسسه گنجانده شده بود، علی ای حال موسسه تصمیم بر این گرفته است به صورت مسنجم و در قالب طرحی اجتماعی از سال 1392 به صورت ویژه تری با آموزش مهارتهای خودیاری مورد نیاز کودکان و نوجوانان کم توان ذهنی از جمله انجام فعالیت های مربوط به غذا خوردن، انجام بهداشت فردی، فعالیت های مربوط به لباس پوشیدن، ایاب و ذهاب، خرید کردن، جلوگیری از سوءاستفاده و… در قالب آموزش عملی به مددجو به همراه سایر فعالیت ها و آموزش های سرگرم کننده و مهیج و از طرفی درگیر کردن خانواده جهت پیگیری آموزش ها در منزل، قدم در مسیر استقلال معلولین بردارد.

این طرح در سال 1392 در مرکز ارمغان عصر به مرحله اجرا در آمد و در سال جاری در شهرهای کاشان، یزد، مشهد و شیراز نیز در حال اجرا می باشد.

* برنامه های اوقات فراغت :
موسسه توانبخشی ولیعصر(عج) باهدف تغییر نگرش جامعه به توانمندیهای کودکان کم توان ذهنی و جسمی و فراهم نمودن بستر حضور هرچه بیشتر این عزیزان در جامعه، به مناسبتهای مختلف اقدام به برگزاری اردوها و برنامه های مناسبتی با اهداف آموزشی، تفریحی و بعضاً زیارتی نموده است. از جمله اقدامات اخیر موسسه در این زمینه می توان به جشن رونمایی از نقاشی بیش از هزار کودک معلول جسمی و ذهنی در برج میلاد، جشن درختکاری کودکان معلول، برگزاری اردوهای بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان، بازدید از باغ پرندگان، اردوی رامسر ویژه مددجویان مرکز ارمغان عصر و اردوی زیارتی ویژه خانواده ها نام برد.
3- طرح سندرم داون :
با توجه به گسترش آمار تولد نوزادان سندرم داون نیاز به یک سیستم حمایتی – آموزشی برای خانواده های آنها، احساس می گردد. آگاهی از عقب ماندگی کودک، کندی رشد، نیاز به امکانات ویژه برای مراقبت از او، آموزش و تعدیلی که والدین باید در انتظارات خود برای آینده ایجاد کنند، همگی موجب وارد آمدن فشار روی والدین شده و احتمالاً آرامش خانوادگی را بهم خواهد زد. علاوه بر این فشار، رابطه کودک و والدین در اثر جدائی کودک از افراد هم سن و سال و مراقبت دراز مدت ممکن است خدشه دار گردد.
والدین کودک سندرم داون برای مقابله با مشکلات خانوادگی، شناسایی و قبول عقب ماندگی کودک و مقابله با مشکلاتی که در ارتباط با تولد این کودک بوجود می آید، اغلب به کمک نیاز دارند. لذا اندکی توجه به والدین این کودکان و احساسات و حساسیت های آنان و راهنمایی و همراهی کردن آنان در طول دورة رشد کودک، اعضاء خانواده را از ناراحتی فشار عاطفی رهایی می بخشد. این رهائی بر خانواده اثر مثبتی گذاشته و راه را برای تفکر منطقی در ارتباط با مسائل کودک هموار می سازد.
در همین زمینه موسسه توانبخشی ولیعصر(عج) در طی چندین سال در قالب « طرح سندرم داون» و هم اکنون با ارائه خدمات ویژه به این کودکان، در صدد ارائه خدمات به موقع به نوزادان و کودکان سندرم داون و آموزش به خانواده در جهت پذیرش کودک سندرم داون، نحوه مراقبت و نگهداری از کودک، آگاهی دادن به خانواده در جهت تعدیل انتظارات و اقدامات خانواده برآمده است.
انجام خدمات توانبخشی مشاوره ای زیر شش سال با استفاده از چک لیست و کارتهای مداخله ای که خاص کودکان سندرم داون طراحی شده است ، انجام خدمات کاردرمانی، گفتار درمانی، آموزش، رفتار درمانی- متناسب با سن کودکان سندرم داون- انجام خدمات آموزشی روزانه به کودکان سندرم داون و ارائه خدمات آموزشی به والدین بصورت گروهی از جمله این خدمات است.

* فعالیتهای علمی – تحقیقاتی :
امروزه جهان شاهد تحولات گسترده و چشم گیر در زمینه تدارک بهینه توانبخشی است که استقلال و بهبود کیفیت زندگی افراد معلول را در پی داشته باشد. این ارتقاء خدمت رسانی مرهون تلاش و اهتمام کارشناسان، متخصصین و مربیانی است که نه تنها وجودشان سرشار از عشق نوع دوستی و انسان دوستی برای همنوعان است بلکه همزمان نیز از دانش و فناوری و مهارت های تخصصی لازم بهره مند می باشند. آری گستره خدمات توانبخشی نیازمند افراد دلسوز، با انگیزه و صاحب تخصص است. علی رغم گسترش دانشگاه ها برای تربیت نیروی انسانی متخصص هنوز خلاء پاره ای از مهارتها که با طی دوره های تخصصی کوتاه مدت حاصل می گردد محسوس است. موسسه در جهت پاسخگوئی به اینگونه نیازها در برنامه های خود، برگزاری آموزش های کوتاه مدت که منجر به افزایش مهارت های تخصصی کارگزاران توانبخشی شود را دنبال می نماید.
لذا ارتباط با مراکز معتبر علمی بین المللی داخلی و خارجی از جمله دانشگاه تورنتو کانادا ، دانشگاه UCL انگلیس، مرکز بوبت انگلستان و موسسه آموزش پتو (Peto) مجارستان ، در قالب برگزاری کارگاههای آموزشی، فراهم نمودن فرصتهای مطالعاتی برای دانش آموختگان و متخصصان پزشکی و توانپزشکی جهت فراگیری و کاربرد رویکردهای نوین توانبخشی و ارائه رویکردهای لباس فضایی، آموزش نمونشی و بوبت برای اولین بار در کشور، برگزاری کارگاههای آموزشی با هدایت و آموزش اساتید مطرح بین المللی و حمایت از پایان نامه ها و مقالات علمی از جمله فعالیتهای علمی – تحقیقاتی موسسه در طی سالها فعالیت در حوزه توانبخشی است. همچنین در این راستا موسسه تاکنون توفیق برگزاری شش کارگاه آموزشی ذیل را در زمینه تکنیک های نوین توانبخشی داشته است.
1- Sensory Motor skills for Children with Cerebral Palsy.
2- Introductory Bobath course for Children with Cerebral Palsy.
3- Early Intervention course for Communication Disability.
4- Conductive Education.
5- Portage technique for early intervention.
6- Adeli Suit for Children with Cerebral Palsy.
7-Sensory Processing
8- Cognitive Orientation to daily Occupational Performance

– در برگزاری دوره های آموزشی سمت گیری های ذیل مورد نظر است:
– فراهم نمودن بستر مناسب برای همکاری آموزشی دانشگاه های معتبر جهانی در زمینه توانبخشی با مراکز آموزشی و موسسات تدارک دهنده خدمات.
– افزایش شناخت و آگاهی کارشناسان توانبخشی با تکنیک و رویکردهای جدید توانبخشی
– فراهم نمودن زمینه برای تبادل تجربیات کارشناسان توانبخشی با اساتید دانشگاه های معتبر جهانی
– بهره گیری از این تبادل تجربیات در جهت ارتقاء کیفیت خدمات توانبخشی
– فراهم نمودن بستر لازم برای تبادل دستاوردهای علمی حاصل از اینگونه برنامه های آموزشی در برنامه های توانبخشی و آموزشی کشور
– برگزاری دوره های آموزشی مشابه توسط اساتید شرکت کننده در کارگاه های آموزشی

*ارائه خدمات آموزشی به خانواده ها :
وجود فرزند معلول که نیازمند توجه ویژه و مراقبتهای متفاوتی است نیروی خانواده به خصوص مادر را بر خود متمرکز می سازد. این خانواده ها علاوه بر مشکلات روانی و عاطفی که به واسطه معلولیت فرزندشان با آن دست به گریبان هستند؛ با خلأهای زیادی در زمینه نحوه رفتار و مراقبت از فرزندشان و به کارگیری روشهای صحیح درمانی مواجه می باشند. بر این اساس یکی از مسئولیتهای مراکز توانبخشی، مشاوره و راهنمایی صحیح والدین جهت اخذ بهترین رویکرد برای ارتقای سطح مهارتهای فرزندشان و آموزش آنها در زمینه های مختلف مربوط به نوع معلولیت فرزند می باشد. در همین زمینه موسسه توانبخشی ولیعصر (عج) با بیش از دو دهه فعالیت در زمینه توانبخشی کودکان کم توان ذهنی یا دارای ضایعات نورولوژیکی توانسته است در کنار ارائه خدمات توانبخشی سرپایی و روزانه ویژه مددجویان، خدمات ارزنده ای را در این زمینه به والدین این عزیزان ارائه نماید. از جمله این خدمات عبارتند از :
– تهیه و انتشار کتاب و سی دی هایی با محتوای آموزش نحوه صحیح خواب، تغذیه، حمل و جابجایی و حمام بردن کودکان فلج مغزی
– تهیه و انتشار کتابچه های آموزشی در زمینه اختلال یادگیری، اتیسم، سندرم داون، فلج مغزی و …
– برگزاری کارگاههای آموزشی ویژه خانواده ها
– تولید فیلمهای آموزشی در زمینه های مختلف توانبخشی ویژه خانواده ها  
تاریخ ثبت در بانک 21 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر